Студенти са Кембриџа подучавају ђаке Математичке гимназије

Некадашњи ученици Математичке гимназије, а сада студенти на Кембриџу, већ трећу годину за редом, својим млађим колегама гимназијалцима држе једнонедељне курсеве из математике, информатике и физике. Корист је обострана, а најважније је да се знање дели.

Да би могли да похађају курс, ђаци су морали да положе тест који су саставиле њихове колеге са Кембриџа.

"Дали смо им да решавају шест задатака који су мало веће тежине, отприлике на нивоу испита какав се полаже на Кембриџу. Нисмо од њих тражили да ураде све, гледали смо начин размишљања и како закључују", каже Петар Величковић, докторанд рачунарских наука на Тринити колеџу Универзитета Кембриџ.

Разговори су отворени, а питања конкретна. Говори се, између осталог, о машинском учењу, како једноставно направити радио- пријемник...

"Можемо чути разну примену програмирања информатике уопште, и то на начин који је приступачан како ученицима седмог разреда тако и ученицима четвртог", каже ученица четвртог разреда Математичке гимназије Марина Ивановић.

"Врло ми помаже овај курс зато што имамо прилику да научимо доста нових ствари од људи који су, не тако давно, били наших година и знају на који начин наш мозак функционише и како треба ствари објашњавати да би биле најјасније", додаје ученик првог разреда Алекса Милојевић.

Ни предавачима, ни ђацима, ово није први сусрет, па се недостаци са претходних предавања лако отклањају.

"Ове године смо проширили састав неким људима који су прошле године били полазници курса. По тренутном праћењу и комуникацији мислим да је ова недеља боља од претходне", каже Петар Величковић.

"Можда је и најважније од свега да ми покажемо тим младим људима који су отишли у Лондон, да то је само привремено, да се њих не одричемо и да свакако желимо да их увек имамо ту, да бар на неки начин сарађујемо. Ако не могу да се врате у Србију да бар помогну или да учествују у заједничким пројектима са нама и да их нисмо заборавили и отписали", каже директор Математичке гимназије Срђан Огњановић.

Следеће године биће још више предавача. Овог децембра пријемне испите на Кембриџу полагало је 15 ученика Математичке гимназије. Колико њих ће стећи индекс тог британског универзитета, знаће се почетком 2016. године.

број коментара 0 пошаљи коментар