Скулптура "Београдски читач" откривена на Врачару

У Чубурском парку на Врачару откривена је скулптура девојке која седи на љуљашци и чита књигу, под називом "Београдски читач".

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да је Београд постао један од много градова у свету у којима се налази статуа читача, међу којима су Вашингтон, Канзас сити и Ванкувер.

"За мене је ова статуа јасан симбол промена, симбол повратка на старе и праве вредности које смо заборавили", истакао је Мали.

Књижевница Гордана Пешаковић рекла је да мото скулптуре представљају речи Доситеја Обрадовића из Писма Харалампију "Онај ко чита може разум просветити, побољшати срце и улепшати нарав".

Како наводи Пешаковићева, циљ међународног пројекта "Београдски читач" је промовисање културе и комуникације.

"Циљ пројеката шири је од индивидуалног читања књига. Он је за стварање разговора који настају када једни друге слушамо и делимо мудрост написаног", објаснила је Гордана Пешаковић.

Скулптура је дело младог уметника Андреја Васиљевића и представља победнички рад на конкурсу радова студената Факултета примењених уметности.

Новац за изливање скулптуре прикупљен је књижевно-донаторским пројектима које су организовале иницијаторке пројекта током 2015. године.

Пројекат "Београдски читач" покренут је 12. децембра 2014. године на иницијативу књижевнице Гордане Влајић и Гордане Пешаковић, као и новинарке РТС-а Тање Шикић.

број коментара 0 Пошаљи коментар