Оцењивање први критеријум за смањење броја запослених

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички рекла је за РТС да је најважније да се прво идентификују радна места без којих се може. Први критеријум за смањење броја запослених у јавном сектору је оцењивање, а потом социјални критеријум, истакла је Кори Удовички.

Од 6. децембра на снази је одлука о максималном броју запослених у систему јавне управе и локалне самоуправе, која мора да се спроведе у року од два месеца.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички рекла је гостујућу у Дневнику РТС-а, да је државна управа спремна за саме преговоре али и за велики посао који треба да се уради.

"Сама припрема јавне управе није поглавље по себи. Очекују се одређени стандарди професионалности, али оно што нама највише треба јесте капацитет и ми треба да имамо кадрове који могу да упијају све оне европске фондове који могу да спроводе нове стандарде", каже Удовички.

Потребна је једна врста планирања и сарадње на нивоу не само од Владе, већ до нивоа локалних самоуправа и све заједно захтева посао који је сложенији од оног што нас очекује и са којим ћемо журити у смислу припреме наредне године, рекла је Удовички.

Говорећи о плану рационализације броја запослених у јавном сектору, Удовички је рекла да се цео процес не заснива на појединцима.

"Ми често чујемо да је било партијског запошљавања или кадрови су овакви или онакви. Најважније је прво да се идентификују радна места без којих се може и то је урађено одозго до доле", рекла је Удовички.

Према њеним речима, усвојен је акт који иде све до нивоа корисника јавних средстава. "Сада поредимо ко је изнад неких стандарда, ко је пробијао прописе, инспекцијске службе смо заштитили, водили смо рачуна први пут да стварно гледамо на структуру", каже Удовички.

Деси се да нека радна места имају више извршилаца, каже министарка. Сада је и на руководиоцима да између тих извршилаца бирају по врло јасним критеријумима – а први је перформанса, оцењивање у претходном периоду. Рекла је да је оцењивање било доста слабо у смислу да су сви добијали добре оцене.

Удовички каже да је следећи социјални критеријум и ради се на томе да се сви запослени упознају са регулативом.

"Врло је важно да се држимо прописа да не буде никаквих личних преференци. Морамо схватити да ово није посао исправљања греха у смислу некадашњег партијског запошљавања, зато што би то значило да се опет ради партијски", каже Удовички.

Партијско запошљавање се исправља тако што се дају јасни задаци и јасне перформансе и тако што се проверава како ко ради, истакла је министарка државне управе и локалне самоуправе.

Навела је да се број смањења запослених од 14.500 о коме се говори односи на број у односу на почетак 2015. године.

"Велики број тих људи су пензионисани или су близу пензије. Тај број је с локалним јавним предузећима, али без републичких", казала је Удовички. 

Кори Удовички је рекла да ту није реч о отпуштању или пензионисању већ о промени организације посла и о уштеди.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара