Обележен Национални дан државе Катар

У Београду је свечано обележен Национални дан Катара, а амбасадор те земље у Србији шеик Мубарак Бин Фахад eл Тани истакао је да између две земље постоје веома пријатељски односи.

Једна од финансијски најмоћнијих држава света, независност од Британије добила је 1971. године. До тада се становништво Катара углавном бавило риболовом и сакупљањем бисерних шкољки.

Међутим, Катарани убрзо проналазе природни гас и нафту. Развој који је уследио можда најбоље илуструју снимци главног града Дохе из седамдесетих, осамдесетих година и данас. 

Амбасадор шеик Мубарак Бин Фахад eл Тани каже да је циљ Катара да истакне своју позицију на међународној сцени, да јача односе са братским и пријатељским земљама на бази узајамне користи и поштовања, а све у циљу постизиња међународног мира и безбедности, благостања и просперитета свих народа.

"Спољна политика државе Катар, коју је утемељио претходни принц владар шеик Хамад Бин Калифа ел Тани и коју наставља да спроводи шеик Тамин Бих Хамад ел Тани, представља основ политичке и економске моћи Катара", рекао је амбасадор.

Ел Тани је нагласио да се, под покровитељством принца владара државе Катар и председника Републике Србије Томислава Николића, веома пријатељски односи народа две земље развијају. Додао је да Србији жели напредак и просперитет.

Амбасадор Катара је честитао свима предстојеће новогодишње и Божићне празнике.

То поручује први амбасадор Катара у Србији и члан породице Ел Тани, која је дуже од једног века најутицајнија у овој земљи. А шта држава као што је Србија може да понуди Катару?

"Ми смо пре две године овде имали имали посету, на наш позив, великог катарског холдинга, највећи катарски државни холдинг који се бави инвестицијама у многим земљама. Они су овде били заинтересовани за улагање у изградњи хотела и сарадње у области пољопривреде и трећа област је енергетика. Дакле, у те три области треба да тражимо нашу шансу", напомиње министар туризма Расим Љајић.

Данас 400.000 људи има пасош Катара, али у овој арапској земљи ради чак милион и по странаца. Међу њима и људи из Србије, спортски и радници у угоститељству, медицинско особље, а у Катару већ 25 година ради и "Енергопројект".

Пријему поводом обележавања Националног дана Катара у Кристалној дворани хотела "Хајат" присуствовали су представници владе Србије, дипломатског кора, верских заједница, политичког, културног и јавног живота.

Остали аутори: Стеван Костић
број коментара 0 Пошаљи коментар