Откривена биста краљу Александру Ι Карађорђевићу

Градски менаџер Горан Весић и принц Александар Карађорђевић открили су бисту краља Александра Првог Карађорђевића у дворишту основне школе "Краљ Александар Први" на Новом Београду.

Горан Весић је након откривања бисте рекао да краљ Александар, нажалост, у Београду нема ни своју улицу ни споменик, а до данас није имао ни бисту.

"То је нешто што сигурно треба да променимо. Ова биста је важна и значајна јер је откривена у дворишту школе која носи његово име, али Београд ће морати да се одужи краљу Александру на начин који он заслужује јер је он значајна личност у нашој историји", рекао је Весић који је бисту открио са принцом Александром Карађорђевићем.

Захваливши свима који су иницирали постављење бисте, градски менаџер је рекао да верује да ће биста подсећати ученике на све оно што је краљ Александар урадио за Србију.

Весић је истакао да је премијер Александар Вучић Скупштини града јуче поднео иницијативу да се у београдском парку Мањеж подигне споменик Стефану Немањи.

"У Скупштину града јуче је стигло писмо премијера Вучића, као грађанина Београда, да се у парку Мањеж подигне споменик оснивачу српске државе и родоначелнику лозе Немањића, Стефану Немањи", рекао је Весић.

Како је образложио, премијер је у писму навео да Београд нема ниједан споменик Немањићима, ако се изузме споменик Душановом законику испред Палате правде.

"Ми ћемо веома брзо донети одлуку на основу предлога који је поднет, оформићемо Одбор и верујем да бисмо, након спровођења конкурса, могли да имамо један заиста величанствен споменик Стефану Немањи и да ће то бити почетак да се у Београду подигну споменици и свих других српких владара који урадили нешто добро за овај народ", закључио је Весић.

Након откривања бисте у школи "Краљ Александар Први" је одржана прослава поводом прославе Дана школе, а присутнима се обратио и принц Александар Карађорђевић.

Рекао је да је веома срећан, поносан и захвалан свима који су омогућили откривање бисте његовог деде, краља Александра Првог Карађорђевића.

"Пре сто година, са својом војском и народом прешао је преко Албаније и поднео све тешкоће којима су Србија и српски народ били изложени. Нажалост, после Другог светског рата, његов лик био је гурнут у заборав", рекао је принц Александар.

Догађају су, између осталог, присуствовали и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић и директор школе "Краљ Александар Први" Милан Пушица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво