Шодер: Србија позитивно реаговала на избегличку кризу

Шеф представништва Високог комесаријата УН за избеглице у Београду (УНХЦР) Ханс Фридрих Шодер оценио је да је Србија позитивно реаговала на мигрантску кризу и на хуман начин помогла избеглицама са Блиског истока.

"Грађани Србије хумано су примили избеглице, јер добро разумеју кроз шта пролазе ти људи. Цивилно друштво је добро реаговало, а Влада Србије је била постојана, она је на највишем нивоу одмах реаговала и говорила у одбрану избеглица", рекао је Шодер на конференцији британског часописа Економист "Свет у 2016" у Београду.

Шодер је истакао да нису све земље добро реаговале као Србија и да се Европа није понела како јој приличи.

"Ми смо тражили да се организује долазак избеглица из Сирије. То се није догодило и зато имамо кризу. Они се сада крећу по блату, неорганизовано и то није слика ЕУ 21. века", навео је Шодер.

Шеф представништва комесaријата УН тврди и да су најаве појединих земаља да ће помоћи повезивање раздвојених породица популистичка мера која ће "изазвати више проблема, него решења".

"Ситуација на пролеће зависиће од тога како се поступало на локалном и регионалном нивоу, али одговор мора да буде хуман и у складу с вредностима УН", објашњава Шодер.

Директор Уницефа у Србији Мишел Сен Лот упозорио је да се број деце која са Блиског истока долазе у Европу удвостручио током кризе.

Према речима Сен Лота, од укупног броја избеглица 16 одсто су деца до пет година старости, а пет одсто су деца млађа од две године.

"Та деца морају да једу, неопходне су им зимске јакне, то све кошта и ми се трудимо да помогнемо", истакао је директор Уницефа који је такође похвалио поступање Србије.

Ситуација у региону

На скупу је говорила и амбасадорка Македоније у Србији Вера Јовановска Типко која је навела да дневно у просеку кроз ту земљу прође 4.000 избеглица, а да је од почетка кризе прошло пола милиона миграната.

"Ми смо морали да подигнемо ограду и зауставимо економске мигранте како бисмо решили проблеме, побољшали контролу, али и пружили помоћ", рекла је амбасадорка.

Амбасадор Хрватске у Србији Гордан Маркотић наводи да је кроз Хрватску од 16. септембра прошло 510.000 избеглица према којима власти организовано поступају.

"Сада је активан прихватни центар у Славонском Броду, у који мигранти долазе возовима из Шида и ту добијају сву неопходну негу како би могли да наставе пут", објаснио је Маркотић.

"Између Србије и Хрватске нема ограда. Дакле, видите да је могућа успешна сарадња земаља на рути миграната", истакао је хрватски амбасадор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво