Годишњица убиства српских младића у Пећи

Навршава се 17 година од убиства шесторице српских момака у кафићу "Панда", у Пећи на Косову и Метохији, старости између 14 и 24 године, злочин за који до данас нико није одговарао. Родитељи позивају надлежне да им саопште своја сазнања о убиству њихове деце, јер сматрају да имају право да знају зашто су страдали.

Седамнаесту годину од убиства средњошколаца Ивана Обрадовића, Зорана Станојевића, Светислава Ристића, Драгана Трифовића, Вукосава Гвозденовића и студента Ивана Радевића, имена њихових убица у полицијским и тужилачким списима воде се као НН.

"Осећамо се као да смо у магли, зачараном кругу. Горе је него оних првих дана када су погинули", каже Милена Радевић, мајка Ивана Радевића.

У први мах тај злочин је приписан Албанцима. Међутим, у јануару прошле године премијер Александар Вучић изјавио је да га је страх да изговори оно на шта сумњају и чега се плаше, а прошле недеље да је готово сигуран да зна шта се догодило, али да нема довољно доказа.

"Бауљамо у мраку. Готово да сам сигуран да знам шта се тамо догодило, али за то немам довољно доказа. То је све што могу да кажем, све друго што бих рекао, неко би рекао да кршим принципе поштовања институционалног рада", рекао је Вучић новинарима. 

Отац Вукосава Гвозденовића, Звонимир сматра да неко мора да одговара због злочина. Ми, родитељи смо на крају живаца, каже Гвозденовић.

Љубомир Ристић, отац Светислава Ристића поручују да каква год да је истина, родитељи страдалих су спремни да се суоче са тиме. Боља је било каква истина него недореченост и тишина која је трајала све до неки дан, истиче Ристић.

Списи предмета су 18. новембра пребачени из Тужилаштва за ратне злочине у Тужилаштво за организовани криминал.

"Ми смо већ затразили од више дрзавних органа и агенција да тужилаштву доставе све податке информације и документа која поседују у вези са догађајем", каже тужилац за борбу против организованог криминала Миљко Радисављевић.

"Планирамо да објединимо сва сазнања о овом злочину којим држава располаже и да на основу тога дефинишемо правце нашег даљег истраживања за које верујем да ће се успешно окончати", додаје Радисављевић.

Двојица маскираних убица 14.12.1998. године упала су у кафић Панда. После њихових рафала страдали су Иван, Зоран, Светислав, Драган Вукосав и Иван.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво