Срби у Парaлову трпе сталне претње

Што је средина у којој Срби на Косову живе забаченија, то је већи ризик за њихову безбедност. Засеоци села Параловa, на путу између Приштине и Гњилана, у брдовитом су крају. У једном од њих је неколико породица, под сталним притиском Албанаца из суседног села.

Неколико година упадају им у посед, секу шуму, уништавају им воће, поврће, једино од чега живе. И то није све.

"Пре две године тукао ме је овде, у мојој башти. И после је са секиром био близу мене. Ја сам стала, изненађена, рекох - закољи ме, шта хоћеш ми ради, ово је моје имање, твоје није, знам добро. Е каже ја сам купио, ово је моје све, иди у Србију, немаш ништа овде", наводи Перса Стојковић из Парлова и додаје да је много пута пријављивала полицији и Кфору инциденте.

Перса Стојковић је у последњем нападу летос, добила модрице по телу. Лекарски извештај је достављен полицији, која је саслушала обе стране. Онда је реаговало и правосуђе.

"Судија је код једне једине изјаве нашао за сходно да је и мајка неким поступком реметила јавни ред и мир и казнио је 50 евра новчано", објашњава Драган Стојковић из Паралова.

Пресуда мора да се плати, или да Перса Стојковић одради тродневну затворску казну. У истом засеоку је и породица Трајковић. И њихово имање је узурпирала иста особа.

"Они га раде. Дали нисмо, ништа не. Овде башту, два пута су ми појели. Кукуруз сам сабрала...", каже Благица Трајковић и истиче да то дуго траје.

У Паралову је продавница место окупљања преосталих Срба. А до ње, на путу зауставе их и прете.

"Што ти је стомак, биће грбина, што ти је грбина биће стомак", препричава Жика Трајковић претње и објашњава да је реч о претњама пребијањем.

И тако, дан за даном, старачка домаћинства чекају да се неко сети и помогне им. Кажу да су млади одавно дигли руке од овог краја. У сеоској школи "Свети Сава", ове године је осам ученика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво