Комисије пописују објекте који нису пријављени за легализацију

Закон о озакоњењу бесправних објеката ступио је на снагу 27. новембра, а од данас почиње примена и одлуке о дозвољеној спратности по зонама за објекте који се налазе у поступку озакоњења. За грађане је важна и информација да су од данас на терену и пописне комисије које евидентирају оне који до сада нису пријавили своју дивљу градњу.

Генерални секретар београдског Секретаријата за легализацију Немања Стајић каже да су шалтери отворени за све који желе да поднесу документацију неопходну за озакоњење нелегалних кућа и објеката.

"Отворени су сви шалтери и све канцеларије, сваким даном од 7.30 до 15.30, тако да сви заинтересовани могу да дођу да се информишу како би легализовали свој објекат", рекао је Стајић.

Ту могу да се добију све информације о зони у којој се налази објекат, као и о документацији која је потребна.

Између осталог, треба да се достави доказ о праву својине над земљиштем и пројектна документација.

Цена легализације креће се од 5.000 динара за објекте до 100 квадратних метара, до три милиона динара за објекте преко 1.500 квадрата.

Уколико станари желе да легализују своје станове у нелегализованим зградама, потребно је да се организују и прикупе документацију.

"Већина тих зграда је имала грађевинску дозволу која одступа у току градње. Дакле, потребно је да се грађани организују и предају документацију која ће сигурно бити дорађена. Нека дођу и добиће све информације", каже Стајић.

Додаје и да је оформљена комисија која ће се бавити нелегалним објектима за које нису поднети захтеви за легализацију.

"Обилазићемо терен и донеће се решења о уклањању објеката или ће бити покренут поступак о озакоњењу", рекао је Стајић.

Сада су на потезу градови и општине. На њима је да помогну грађанима да што брже укњиже своје нелегалне куће и објекте. И да после више деценија 1,5 милиона нелегалних објеката буде коначно озакоњено, а њихови власници почну да плаћају порез на имовину.

До сада је 240.000 грађана предало захтев за легализацију.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво