"Поздравом из Србије" против насиља над женама

До почетка новембра у породичном насиљу у Србији убијене су 33 жене. Жене се све чешће одлучују да пријаве насилника, али они често не буду кажњени, па и овогодишњи међународни Дан борбе против насиља над женама дочекујемо са поразном сатистиком. Сви се слажу да о тој теми у јавности треба да се говори, али нема сагласности на који начин.

Поздрав из Србије, земље у којој једном у 10 дана жену убије партнер, тако гласи спот о спречавању насиља над женама који је покренуо низ реакција.

Аутори спота који изазива контроверзе тврде да су шок терапијом желели да пробуде надлежне институције, подсете их да је Србија потписала Конвенцију савета Европе о спречавању насиља над женама и подстакну их да ефикасније реагују.

"Размишљали смо како да реагујемо, како да привучемо њихову пажњу. Јер јавност реагује, новинари су реаговали, имате коментаре на друштвеним мрежама, али некако најмање чујемо коментаре оних који треба да мењају законе у Србији", рекла је Вања Мацановић из Аутономног женског центра.

Нису још реаговале институције, али је реаговао посланик и члан СНС Владимир Ђукановић. Каже да осуђује насиље, али да је кампања лоша и генерализујућа.

"По томе и по тој логици испадамо сви ми, мужеви, заправо људи који немају шта друго да раде, већ дођу кући с посла и туку своје жене. Сам приступ решавању проблема није да нешто агресивно наметнете. Па нисмо ми земља које толерише насиље, нити смо друштво које толерише насиље, и не можете то агресивно да ми наметнете", каже Ђукановић.

Ипак, агресивност, коју Ђукановић замера ауторима кампање - они замерају њему, због оштрих речи које је употребио у свом излагању.

"Сам говор господина Ђукановица је био увредљив и насилан, што показује у каквом друштву живимо", додаје Вања Мацановић.

Ђукановић не пориче да је "можда претерао".

"Сложићу се с тим да сам можда претерао, али стварно ме изиритирало да видим тако нешто. Ја апсолутно осуђујем насиље јер ви сте ипак нежнији пол", Ђукановић.

Маркетиншки, ова шок кампања је успела- јер се о њој говори.

"Кључна ствар је да будете запажени, па макар и по добру. И у мору информација морате да креирате неку поруку која ће бити запажена, најгоре је када вас не примете, без обзира колико је добра порука, ако баш не примете, то је бачена ствар. Најбоља ствар везана за ову причу јесте да је креирала дискусију. Ево, ви правите прилог, то је феноменална ствар", објашњава Иван Станковић из агенције "Комунис".

Привучена пажња и дискусија, ипак, неће саме променити црну статистику на разгледницама. То би могло пооштравање прописа, али и подстицање жена да на време и без страха од одмазде пријаве насиље.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво