Како унапредити рад учитеља

Истраживања на којима ради Заједница учитељских факултета Србије, кажу професори, могли би да понуде Министарству просвете као решења или допуне постојећих закона ради побољшања стандарда и квалитета образовања. У ту сврху овог викенда одржан је и међународни научни скуп о приступу и стратегијама у подршци учењу и развоју деце.

Какав нам је уџбеник потребан? На који начин користити електронски додатак? Како мерити напредак ученика? Само су нека од питања која су покренута на скупу.

"Потребни су нам уџбеници који ће подржавати процес учења са разумевањем. Битно је да се та визуелна средства која одговарају сензибилитету данашње деце користе у функцији пружања подршке учењу са разумевањем", истиче професорка Биљана Требјешанин.

Професори су сагласни да је потребно и регионално повезивање, јер проблеми су нам слични. Следећи скуп ће бити одржан у Хрватској где би требало да буду потписани протоколи о сарадњи педагошких факултета у окружењу.

"Наша идеја је да кроз међународне пројкете типа 'Еразмус плус' или 'Хоризонт 2020' заједнички наступамо", каже декан Учитељског факултета Данимир Мандић.

А један такав пројекат започет је у септембру у сарадњи са професорима из Швајцарске и Естоније.

"Сарађујемо са вашим Универзитетом већ три године. Пројекат треба да нам покаже како да школујемо будуће учитеље. А да бисте били добар учитељ морате да се сналазите у различитим ситуацијама – морате да имате дистанцу, да добро опажате, да анализирате ситуацију с тим да вам увек главни циљ буде да учите децу", рекао је швајцарски професор Франческо Арчидијаконо.

Доктор Али Леијен са естонског Универзитет у Тарту каже да је у Београду јер постоји дугогодишња сарадња факултета.

"Важно је да у оквиру овог пројкета нађемо начина да обогатимо оно што већ постоји у пракси, како би то било од користи за будуће наставнике, да им учинимо доступним наше методе", рекао је Леијен.

Идеја је да се факултети брину о студентима од њиховог уписа на факултет до одласка у пензију, и да се старају о њиховом константном усавршавању током рада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се