Манастир који одолева времену

У селу Заступ код Пријепоља завршена су прелиминарна истраживања и рашчишћавања локалитета на коме су недавно на простору од око 250 квадратних метара пронађени остаци средњовековног манастира Свети Никола. Према историјским подацима, манастир је један од три с тог простора и једини у Полимљу који није пљачкан, рушен или спаљиван.

У кањону Лима, скривен од случајних пролазника али и историчара који су деценијама трагали за њим, пронађени су и за археолошка истраживања припремљени остаци манастира Свети Никола, који како се претпоставља потиче с краја 13. или почетка 14. века.

"Имате једну невероватну слику једне средњовековне цркве која се у изворима у 16. веку помиње као црква у Заступу која је просто зидана. И уместо једног конака видели смо да има два конака, трпезарију, звоник, једна помоћна просторија, и све је то опасано оградним зидом", објашњава директор Музеја Пријепоље и директор радова Славољуб Пушица.

Иако на само неколико стотина метара од раније пронађених остатака великог манастира у Заступу, за овај локалитет знали су и радове на имању које је у њиховом власништву дуже од једног века дозволили, потомци породице Мушић.

"То смо ми увек чували, да никад ништа не би дохватили или нешто отуђили. Наши су стари овде у овом објекту, мој деда, ја се сећам и отац, палили на неки празник свеће", присећа се Ћемал Мушић.

На основу досадашњих истраживања током којих су већ на површини пронађени фрагменти фресака и керамике, предпоставља се да је овај манастирски комплекс најстарији на локалитету у Заступу, али и од већине околних манастира у Средњем Полимљу.

"По народном предању, манастир посвећен Светом Архангелу Михаилу, заједно са манастиром Светом Николаја веома је битан зато што је он заступао све манастире из лимске долине у Пећкој Патријаршији где се налази и манастир Куманица", истиче Отац Николај, игуман манастира Куманица на Лиму.

Славољуб Пушица наводи да ће се на том локалитету након истраживања знати шта се догађало крајем 13. и почетком 14. века.

Уз пројекат који припрема Музеј у Пријепољу, идуће године почињу археолошка радови на истраживању локалитета који је осим у историјским записима, дуго био скривен и недоступан стручњ јавности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво