Читај ми!

Обављена прва операција гама ножем у Србији

У Националном гама центру КЦС-а, који је свечано започео са радом, извршена је и прва операција. Пацијенткиња Снежана Дамјановић поручила да је ово прилика да се покаже да је свака болест победива.

Снежани Дамјановић (45) из Београда у марту је дијагностикован канцер плућа, због чега јој је одстрањено десно плућно крило, међутим, рак је метастазирао на мозак.

Како је Снежана рекла уочи операције, она данас има прилику да покаже људима да је свака болест победива и да не треба да се боје, већ да се боре.

"Свака болест је победива, ако хоћете да се борите и живите, само треба да будете храбри. Рак није болест од које се умире", поручила је ова храбра жена.

Уз подршку породице и пријатеља, лакше јој је, каже, било да поднесе вест о болести и да започне процес излечења.

"Ја сматрам да данас за мене и моју породицу почиње нови живот и да сам здрава", рекла је Дамјановићева.

Иначе, гама нож се користи за лечење пацијената који имају туморске метастазе на мозгу, а његова предност је што се зрацима третирају само оболели делови, а не околно здраво ткиво.

Третман гама ножем омогућава да се пацијентима "не отвара" глава, није болан и пацијент дан након третмана може да буде пуштен кући.

Прву операцију данас обавила докторка Гордана Глигоријевић, неурохирург, уз подршку чешких колега. Докторка је навела да се нада да ће Снежани али и другим пацијентима третман гама ножем продужити живот за још много година.

Како је објаснила, сваки пацијент пре самог третмана пролази кроз преглед конзилијума, који процењује стање пацијента.

Док је третман трајао, докторка је објаснила да само зрачење траје 17 минута, у неколико фаза, а лекари су са пацијентом који се налази у другој просторији повезани видео и аудио комуникацијом.

"Лекари комуницирају са пацијентом – да ли је добро и да ли нешто није у реду", објаснила је докторка Глигоријевић.

Доктор Роман Лишчек са Карловог универзитета из Прага каже да је ова машина необично важна за српску неурохирургију и да ће многим пацијентима донети нове могућности лечења.

"То је минимално инвазивни третман. Глава не мора да се отвара, а код многих дијагноза може да замени класичну хирургију. Ми смо у Чешкој за 25 година на једној машини третирали 16.000 пацијената", каже Лишчек.

Након што је Влада Србије одвојила близу 460 милиона динара, а СМАТСА (Контрола летења Србије и Црне Горе) донирала још око 120 милиона динара, почетком ове године купљен је гама нож, апарат који представља "златни стандард" у лечењу онколошких пацијената и уговорена је градња Националног гама центра.

Почетком рада Националног гама центра и коришћењем гама ножа за најделикатније неурохируршке захвате, наши грађани су добили прилику да се у Србији лече на најсавременији начин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво