Читај ми!

"Систем противградне заштите у лошем стању"

Систем противградне заштите је у доста лошем стању зато што је републички буџет, годинама уназад, био рестриктиван, изјавио је директор Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) Југослав Николић.

"И техничка опрема и капацитети у људству и радарски системи, све је то у доста лошем стању", рекао је Николић новинарима у Крагујевцу, где је на седници савета Шумадијског округа говорио о модалитетима сарадње са локалним самоуправама и њиховим могућностима помоћи како би систем одбране од града био што успешнији.

Николић је подсетио да је систем противградне заштите однедавно опет у надлежности РХМЗ и навео да је сезона одбране од града завршена, а да је од опреме остало око 5.000 ракета.

Оптимална потребна количина је око 20.000 ракета, додао је он.

"Број ракета је релативно мали, треба прилично средстава да би се систем довео на нулто стање и почео да ради пуним капацитетом, као и да радарски системи буду исправни. То је наш задатак у наредном периоду", рекао је Николић и подсетио да нова сезона одбране од града почиње 15. априла 2016. године.

Поред опреме, навео је, потребно је и више људи.

"У овом моменту недостаје 55 одсто капацитета високостручне спреме и доста људи средње стручне спреме. Најављена је рационализација запослених, видећемо како ћемо да се сналазимо", рекао је Николић.

Директор РХМЗ је на састанку говорио и о томе да нов закон о одбрани од града омогућава да се локалне самоуправе, како је рекао, легално укључе у модалитете помоћи, пре свега када је реч о противградним станицама на својој територији.

"Локалне самоуправе могу да помогну у изградњи и одржавању противградних станица, ангажовању стрелаца и евентуално да обезбеде средства за додатне ракете за своје подручје", рекао је Николић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво