Читај ми!

Просветари незадовољни упркос најављеној помоћи

Запослени у просвети, њих око 108.000, добиће једнократну помоћ између 20. и 30. новембра, а о њеној висини биће одлучено на састанку с премијером Вучићем у понедељак – то су се договорили представници синдиката просвете и надлежних.

Ипак, и поред тога, у већини школа данас није одржан први час, уз образложење да је више разлога за штрајк упозорења. Незадовољни су законом о платним разредима и понашањем трећине директора у Србији који не поштују обавезу о преузимању технолошких вишкова.  

Прво јутарње звоно не као знак за почетак часа већ, рекло би се, као сигнал да је међу просветарима све мање стрпљења за чекање на оно што је договорено после најдужег штрајка у историји просвете.

Професор Гимназије у Чачку Милан Селаковић каже да су им обећали нешто што није испуњено и подсећа да се тај штрајк и зове штрајк упозорења. Професор Иван Чукурановић из крушевачке средње грађевинске школе наглашава да ђацима нису хтели да одузимају од наставе, међутим, то је био једини начин да их неко чује.

Од ученика – пред којима су увелико контролни и писмени задаци – неко их је чуо, а неко не.

Празна обећања, кажу, и када је реч о закону о платним разредима који је на јавној расправи. Сумњају да ће правда према просветарима бити задовољена.

"Постоје читаве групе запослених у јавном сектору које нису обухваћене. Оно што нас највише боли је – запослених у јавном сектору нема, у државним агенцијама нема, државних функционера нема", каже Јасна Јанковић из Уније просветних радника.

Осуђују и, како кажу, ћутање надлежних на самовољу појединих директора који мимо договора запошљавају људе са стране упркос приоритетима на листама технолошких вишкова. Корупција је, кажу, појела образовање.

"Више од 200 директора је у Србији који крше закон, а ви посматрате то, чувају радна места и ја ћу слободно рећи пљачкају државу зато што имају технолошке вишкове, а неће да примите те људе који су на листи, измишљају разноразне разлоге", наводи Милорад Антић из Форума средњих стручних школа.

Из Министарства просвете нема коментара на данашњи штрајк осим најаве да се преговори настављају, и подсећања на предстојећи састанак с премијером Вучићем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво