Читај ми!

Студенти против пријема КиМ у Унеско

У знак протеста против могућег пријема Косова и Метохије у Унеско, студенти Правног факултета заједно са студентима других факултета окупили су се испред зграде те високошколске установе у Београду. Протести и на Косову, у порти манастира Грачаница и у Косовској Митровици.

Студент Станко Дебељаковић рекао је новинарима да студенти желе да на миран и достојанствен начин искажу свој став и покажу шта мисле о могућем пријему КиМ у ту организацију Уједињених нација, преноси Танјуг.

Испред Храма Светог Саве у 12.44 одржан је централни део протеста после кога је уследила шетња до Цркве Светог Марка.

Дебељаковић је нагласио да наша култура и традиција почивају на Косову и да нису сагласни да они који су се на непримерен и груб начин опходили према њој сад треба да је чувају, и то кроз Унеско.

Окупљени су носили српске заставе, као и транспаренте којима су поручили да се противе пријему КиМ у ту организацију.

Подсетивши да се на Косову и Метохији налазе задужбине Немањића, студент Правног факултета Универзитета у Београду Игор Голубовић истакао је да студенти неће прихватити "шта год се они договорили или потписали" на пленарној седници Извршног савета Унеска.

"Колико год буде трајала борба, нећемо се одрећи оног што је наше. Туђе нам не треба, ми само бранимо своје. Један народ одређује његова култура, а ако неко покуша да уништи нашу културу, ми ћемо је бранити", поручио је он.

Такође, скуповима у порти манастира Грачаница и у Косовској Митровици, грађани и студенти су у 12.44 изразили протест под мотом "Не Косову у Унеско", јавља дописник РТС-а.

На плочнику испед цркве у Грачаници, која је под заштитом Унеска као угрожени црквени објекат, постављене су фотографије срушених и оштећених православних храмова, фресака, икона, гробаља и спомен-обележја. Учесници скупа су запалити 175 свећа за исто толико срушених цркава и манастира на Косову и Метохији. 

На тргу у северном делу Митровице у близини главног ибарског моста студенти Приштинског универзитета су поручили да се противе намери да косовске институције својатају српску и православну културну баштину на Косову и Метохији.

И у центру Новог Сада данас је одржан протест против пријема Косова у Унеско, а који је организовало удружење "Млада српска снага".

Неколико десетина младих окупило се код Споменика Светозару Милетићу, где су развили транспарент на коме је писало "Ко је крив", уз списак српских манастира и цркава које су уништене или оштећене на Косову и Метохији, преноси Танјуг.

Они су се на Тргу задржали око 30 минута, а окупљенима су се обратила двојица чланова удружења "Млада српска снага".

Потпредседник тог удружења Стефан Пекић рекао је новинарима да се у исто време слични протести против пријема Косова у Унеско одржавају у Бањалуци, Београду и Косовској Митровици и да млади на тај начин изражавају своје незадовољство чињеницом да се уопште гласа о чланству Косова у тој међународној институцији.

"Унеско је највећа међународна културна институција и сматрамо да Косово не треба да буде њен члан, јер ће то угрозити културно-историјске споменике на Косову који припадају Србији", рекао је Пекић.

Извршни савет Унеска данас је предложио да Косово буде примљено у ту организацију, а о евентуалној одлуци у чланство Унеска расправљаће се на седници Генералне конференције од 3. до 18. новембра.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво