Борба за легализацију канабиса у медицинске сврхе не јењава

Полемика у Србији међу стручњацима и у јавности око употребе канабиса у медицинске сврхе не јењава, али за многе који су оболели од најтежих болести, дилеме нема. Преко различитих удружења, од почетка године, ови људи поднели су више захтева за измену закона о коришћењу канабиса. Осим што траже да деривати те биљке буду дозвољени за лечење, указују и на хитност измене дела кривичног закона који оболеле изједначава са зависницима.

Надлежни још немају одговор на тврдње неколико хиљада људи да су употребом деривата канабиса зауставили тешка обољења за која званична медицина више није имала решења. Милена Ракић недавно се вратила из Канада где је шест месеци легално уз контролу лекара користила уље канабиса. Ова жена која је 35 година радила као хемичар на истраживању нових лекова у "Галеници" тврди да јој уље канабиса помогло да заустави карцином.

"Када сам дошла отишла сам код лекара алтернативне медицине и он ми је дао сагласност да могу да узимам на основу моје болести. Скенирали су ми пасош и отворили идентификациону картицу и с том картицом сам нормално куповала колико ми треба", објашњава хемичарка Милена Ракић.

Удружење "Ирка" окупља више од 2.000 људи који се, како тврде, успешно лече уљем канабиса. За сада га купију илегално, углавном у иностранству или код нас на црном тржишту.

"Мене са 50 и кусур година стављају у кош да постанем криминалац и тренутно јесам зато што су ми нашли биљке за које нисам имао више новца да купујем и почео сам са узгојем. Последњи пут када сам набавио уље било је 530 евра десет милилитара", истиче Зоран Гуглета.

Осим што се залажу да се у Србији одобри употреба деривата канабиса у медицинске сврхе, ови људи сматрају да би узгој под контролом државе био део решења које би оболеле извело из домена "криминалаца".

"Ради се о томе да лек може да кошта колико то семе, мало земље и воде. Дакле да лек који ја гајим могу само ја да користим, а да вишак, уколико га буде, држава контролише и да да онима који не могу да узгајају или да га баци", каже Градимир Вељковић.

Милош Симић истиче да ови људи чекају да их неко чује и да види њихову документацију о лечењу и помогне да се даље лече.

У Министарству здравља кажу да не желе да коментаришу разне иницијативе о овој теми док Радна група која је формирана тим поводом, не донесе коначне препоруке у вези са евентуалном легализацијом уља канабиса у медицинске сврхе. Иначе медицинска употреба канабиса дозвољена је у више од 10 земаља Европске уније, Канади и 30 америчких савезних држава, а од данас и у Хрватској.

Остали аутори: Вера Раичевић
број коментара 8 Пошаљи коментар
(субота, 15. окт 2016, 19:57) - Alexandar [нерегистровани]

Ma vazi

Malo obrazovanja nikome ne steti, probajte da citate. Hemijske supstance i biljka ne mogu da se porede, po strani ostali argumenti.

(четвртак, 15. окт 2015, 22:14) - Zemljak [нерегистровани]

Objašnjenje?

U kom delu Holandije živiš? Kao da ne živimo u istoj državi... Narko turizam je još od 2008 počeo da se smanjuje, a danas je samo u Amsterdamu i to u coffee shop-ovima dozvoljen pristup turistima i konzumacija marihuane. Prema Belgiji i Nemačkoj je sve zabranjeno za turiste, čak ti je potrebna kanabis kartica (za koju moraš imati registrovano prebivalište u Holandiji) da bi mogao uopšte ući u coffee shop npr. u Maastricht-u.

(четвртак, 15. окт 2015, 16:09) - anonymous [нерегистровани]

Legalizacija

Potpuna legalizacija. To ce se na kraju i desiti. Citav svet polako uvidja da je prohibicija marihuane besmislena. Za nas bi bolje bilo da bar neki voz uhvatimo na vreme .

(четвртак, 15. окт 2015, 15:06) - Znajisa [нерегистровани]

nsv.umtenik

Kada si prvi put, ako ikada, cuo za endokanabinoidni sistem u covekovom organizmu? Ne brini, jos uvek se ne proucava na nasim univerzitetima tako da su i nasi strucnjaci prvi put culi neku bitnu informaciju od aktivista za legalizaciju konoplje.

(четвртак, 15. окт 2015, 14:43) - John Smith [нерегистровани]

lol

Ja radim u Holandiji, i kriminala ima bar za 500% manje nego u Srbiji, dokazano je upravo suprotno od ovoga sto vi tvrdite (pozitivno utice na svesno razmisljanje, pospesuje kreativnost, upravo najvise mozda i koristi oko regulisanja sna i nesanice, usporavanje i u odredjenom procentu potpuno eliminisanje raznih vrsta karcinoma koji su metastazirali, izvanredni rezultati kod MS i ne mgu da pominjem sve reumatske probleme i sportske povrede gde eliminise bol i poboljsava kvalitet zivota, i tako dalje)!!! Dokazi za to su studije najvise izraelskih i americkih naucnika, koji svakim danom sve vise potvrdjuju korist ove biljke! 

(четвртак, 15. окт 2015, 14:22) - Арсеније Дангубић anonymous [нерегистровани]

Никада

Молим да се никада, али баш никада не легализује јер је исто тако штетна и погубна као и познате тешке дроге као што су хероин, амфетамин, кокаин... !!!

(четвртак, 15. окт 2015, 13:59) - Мирослав [нерегистровани]

Марихуана

Живим у Холандији где је легализовано а криминала никад више, нарко туризма никад више. Доказано је да пушење траве лоше утиче на мозак, ритам спавања и буђења поготово код млаћих а управо су они ти који то највише користе. Друго, ја бих питао госпођу да уради прво студију која доказуе делотворност пре него што излази у јавност са квази чињеницама. Значи дајте 1000 људи то уље 1000 не, са сличним карциномима, рандомизовано и статистички одбрањиво. Играте се ђавола уместо да ваљано истражите дејство. Рекла казала не сматрам ваљаним начином размишљања.

(четвртак, 15. окт 2015, 13:14) - marko [нерегистровани]

legalizacija

Marihuana je biljka koja je toliko korisna da samo narko i farmako mafiji to jest i industriji ne odgovara njena legalizacija, bio gorivo, tekstilna industrija, auto industrija, prehrambena industrija, sa medicinske strane mnogo je lekovitija od duvana i alkohola zajedno koji su legalni, da se ja pitam ja bi je legalizovao potpuno, u sve moguce svrhe, procvetao bi nam turizam, mnogo manje dilera na ulicama bi bilo kao i mnogo manje nasilja, mnoge opake i teske bolesti bi se mnogo lakse prezivljavale, zalosno je sto nas narod to nikako ne razume, oni misle da sve sto se prikaze na televiziji da je to tako, ali dragi narode nije, Legalizacija Marihuane sto hitnije, otplatili bi javni dug za max 10 godina, e onda bi nasa deca zivela veoma srecno jel bi za kratak period postali bogata zemlja, ali niko nece da srbija bude jaka zemlja