Читај ми!

Требa ли рехабилитовати Милана Недића

Пред Вишим судом у Београду 12. децембра одржаће се прво рочиште у поступку рехабилитације генерала Милана Недића, пише лист "Данас". Историчар Милован Писари истиче да не треба рехабилитовати човека који је био нациста и ратни злочинац.

Милован Писари је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да апсолутно не треба рехабилитовати неког ко је био сарадник окупатора у Другом светском рату.

"Није реч само о сараднику окупатора, већ и је он био и један прави нациста. Генерал Милан Недић, као и људи око њега, нису били само извршиоци наредаба и наређења немачке власти, него су се отворено залагали за успостављање националсоцијалистичког поретка у овој земљи", напомиње Писари.

Према његовим речима, цео период владе Милана Недића од 1941. до 1944. дефинише га као ратног злочинца поготово када је реч о учешћу у холокаусту, у борби против покрета отпора, али и политизацији и увођењу фашизма у Србији.

Говорећи о документима који се налазе у Aрхиву Југославије, Писари наводи да је грађа која се налази у архиву, као грађа у другим архивима, потпуно отворена.

"Свако може да је погледа. Она не баца друго светло на Недићева дела, већ само потрвђује - улогу у холокаусту, у геноциду над Ромима, борби против покрета отпора и другим злочинима", истиче Писари.

Како каже, постоји велика опасност да се као основ за рехабилитацију многих ратних злочинаца може навести то што није било правичног суђења.

"Мислим да је то застрашујуће. Опасност постоји. Важно је да се питамо у моралном смислу шта се дешава кад рехабилитујемо једног фашисту или нацисту. Не могу да говорим о правном аспекту као историчар, али је морални аспект, према мом мишљењу, у овом тренутку најважнији", закључује Писари.

Подносиоци захтева за рехабилитацију Mилана Недића су Српски либерални савет, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима и породица Недић.

Недићев праунук, Александар Недић, каже да ће процес допринети да се открије "права истина" о његовом претку.

Суд је, подсећа лист Данас, дуго одбијао да започне процес рехабилитације аргументујући то тврдњом да не може да буде рехабилитован неко ко није био осуђен. Стога ће подносиоци захтева пред судом покушати да оспоре уредбу ФНРЈ којом је Недић, без пресуде, проглашен за ратног злочинца.

Милан Недић је био председник српске Владе у периоду нацистичке окупације. Недићу никада није суђено, због тога што је, како је званично објављено, 4. фебруара 1946. године извршио самоубиство скоком са прозора истражног затвора. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво