Министарство правде поднело захтев за изручење Пузигаће

Министарство правде упутило је Грчкој захтев за изручење Дејана Пузигаће, једног од осуђених за учешће у убиству Бриса Татона у Београду 2009. године, речено је Танјугу у Министарству.

Уз захтев за екстрадицију прослеђена је обимна преведена документација и сада је на грчким правосудним органима да донесу одлуку.

Пузигаћа је ухапшен 11. септембра у Атини, након шест година бекства, по потерници коју је за њим расписала Србија, а захтев Грчкој упућен је крајем септембра.

Његов бранилац Светозар Вујачић рекао је раније да Пузигаћа жели да се што пре нађе пред српским судом, тако да неће улагати жалбе на одлуке грчких органа да се поступак екстрадиције не би одуговлачио.

Пузигаћа жели да по изручењу, тражи понављање суђења на шта има законско право јер је у одсуству осуђен на 14 година затвора.

Ухапшен је по потерници коју је за њим расписала Србија, јер је оптужен као један од организатора напада на француске навијаче на Обилићевом венцу у Београду 17. септембра 2009. године, када је група хулигана претукла на смрт Бриса Татона из Тулуза.

Татон је од задобијених повреда умро 29. септембра у Клиничком центру.
Пузигаћа се у време скривања од правосудних органа Србије замонашио и већ четири године је монах у једном руском манастиру на Тајланду.

Уколико и када буде изручен Србији биће спроведен на извршење казне од 14 година затвора на коју је осуђен као један од организатора напада, али ће му суд одобрити понављање суђења у складу за законским одредбама, јер је осуђен у одсутству.

Првостепеном пресудом Вишег суда био је осуђен на 32 годне затвора, али је ту пресуду преиначио Апелациони суд, тако што је махом преполовио, или знатно смањио казне свим осуђенима.

Суђење се у овом случају понавља и Ђорђу Прелићу који је прошле године изручен из Шпаније након вишегодишњег бекства. Он је у одсуству правоснажно осуђен на 15 година затвора.

Припремно рочиште у његовом случају заказано је за 26. октобар, а такође се терети као један од организатора нереда, уочи фудбалске утакмице београдског Партизана и француског Тулуза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара