Парада поноса у Београду без инцидената

Припадници ЛГБТ заједнице уз јаке мере безбедности прошетали Београдом. Одржан скуп транс особа. Незванично, ухапшено више од 50 особа, али ван зоне у којој се одржавала Парада поноса.

13.10 - Шетња завршена, организатори се обраћају учесницима, јавља репортер РТС-а.

12.50 - Урош Мишић и још седморица мушкараца са фантомкама ухапшени су због сумње да су планирали напад на учеснике Прајда, пише Блиц и наводи да су до сада ухапшене 54 особе.

12.20 - Учесници Параде поноса кренули у шетњу, након што је "кума Прајда" Биљана Србљановић прогласила скуп отвореним, јавља репортер РТС-а. 

11.15 - Почела Транс парада у Пионирском парку, јавља репортер РТС-а.

10.30 - Учесници пристижу на параде, на улазима мирно, јавља Танјуг.

Овогодишња Парада поноса у Београду прошла је без инцидената. У Пионирском парку одржана је Транс парада, а организатори су најавили да ће први Транс прајд у Србији бити одржан наредне године 26. јуна. Центар града обезбеђивале су јаке полцијске снаге. Према незваничним информацијама, ван зоне шетње ухапшено је више од 50 особа.

Учесници Параде кренули су око 12.30 испред зграде Владе у Немањиној улици, након што је "кума Прајда" Биљана Србљановић прогласила скуп отвореними. Прошетали су улицама Кнеза Милоша, Краља Милана, Теразијама, до Трга Николе Пашића, где су завршили скуп, преноси Танјуг.

У колони су били министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар културе и информисања Иван Тасовац, градоначелник Београда Синиша Мали, повереница за заштиту равноправности Браница Јанковић, председник скупштинског Одбора за људска права Мехо Омеровић...

Присутан је био и већи број амбасадора, међу којима и шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт, амерички амбасадор Мајкл Кирби, као и члан парламента Европске уније Кнут Флекенштајн.  

Прва "кума Параде поноса" Биљана Србљановић рекла је да је Парада наша традиција и понос, и позвала све учеснике да искажу солидарност са избеглицама. 

Она је додала да је ово прилика да се сетимо и избеглица које су данас у парку код аутобуске станице, којима затварају границе, који спавају на отвореном, на киши, тражећи само сопствено право да се крећу слободно.

"Ми смо данас сви, ЛГБТ заједница солидарни са нашим пријатељима у невољи, са емигрантима који сваког дана долазе и траже само право да имају срећу. Тражим од свих нас данас, када завршимо шетњу, да их обиђемо, помогнемо, да пружимо руку, одиграмо нешто с њима, да дамо нешто мало хране и дамо веру да ће, као и ми, остварити своје право", нагласила је Србљановићева.

Организатор Параде Бобан Стојановић рекао је да ово данас није доста, већ само зарез у једној реченици коју сви који су другачији другачије пишу у овој земљи.

Он је поручио да је овај Прајд део политике мира у нашем региону и земљи и додао да су данас у Београду активисти из Македоније, Црне Горе, Хрватске, БиХ, Словеније, из свих бивших југословенских република, што је, каже, веома важно.

Парада поноса је завршена уз поруку да је Прајд у Београду подршка ЛГБТ популацији у целом региону.

На самом крају, окупљенима се испред Скупштине Србије обратило више представника из различитих држава и организација који су поручили да ЛГБТ никад неће да престане да се бори за своја права.

Представник из Велике Британије Питер Тачел рекао је да ће се ЛГБТ борити у свакој земљи за слободу и поновио више пута да ће једнога дана сви бити потпуно слободни, те да, уколико се борба за права свих настави, хомофобије више неће бити.

Представница из САД Тања Доми подсетила је да је борба за права ЛГБТ одавно почела и поручила да се та популација никад неће предати док та права и не оствари.

Данијел Калезић из "Квирија Монтенегро" рекао је да је Прајд у Београду подршка ЛГБТ популацији у Црној Гори која још не може да шета у свим градовима.

Естрадна уметница Наташа Маза, која је променила пол, рекла је да су сви људи на планети једнаки, па тако и сви припадници ЛГБТ који треба да уживају сва права као и сви други грађани.

Бобан Стојановић је обавестио учеснике који се не осећају безбедно да могу да користе полицијска кола за повратак кућама.

Транс парада завршена без инцидената

Први Прајд трансродних особа у Београду завршен је без инцидената, а ту манифестацију обезбеђивали су припадници полиције. 

Транс парада је почела обраћањем представница транс популације и ромске заједнице, који су затражили измену Закона о матичним књигама, како би им у личним документима стајале фотографије у роду "како се осећају, шминкају и облаче" и под именом које су изабрали.

Обраћајући се припадницима транс и ЛГБТ популације, мајор Хелена Вуковић поручила је да је потребна и сензибилизација МУП-а, Националне службе за запошљавање и других социјалних и здравствених служби, које имају контакт са транс особама.

Вуковићева је нагласила да је ово први пут да се поводом Прајда, издвојено окупљају транс особе и већ је заказала нови Транс прајд у "Месецу поноса" – јуну 2016. године.

Представник Ромске заједнице Златомир Јовановић, честитајући први Транс прајд, оценио је да обе групације имају проблем приликом добијања личних карти, али и када је реч о утицају у локалној заједници.

Иначе, уочи почетка тих манифестација, били су затворени прилази и распоређене јаке снаге полиције и жандармерије у опреми за сузбијање нереда.

На улицама је била и коњица, а град су надлетали и полицијски хеликоптери.

Министарство унутрашњих послова упозорило је да неће дозволити нарушавање безбедности грађана.

Мали: Лепа слика треба да се пошаље у свет

Градоначелник Синиша Мали изјавио је пред почетак Параде поноса да је дошао да подржи овај догађај, јер сматра да је важно да се лепа слика Београда пошаље у свет, "слика Београда као отвореног града, где грађани не прихватају никакву дискриминацију, ни по верској, ни по расној, ни сексуалној основи".

Он је, подсетивши да је тако било и прошле године, изразио наду да ће и ове, као и наредних година, скуп протећи без проблема.

Повереница за заштиту равноправности Бранкца Јанковић рекла је да је на Параду поноса дошла да пружи подршку припадницима ЛГБТ популације, који на тај начин указују на неки од проблема са којима се сусрећу у друштву.

Подсећајући да су и сами организатори рекли да је разумевање различитости кренуло набоље, Јанковићева је у изјави новинарима навела да је сама атмосфера претходних неколико дана и година боља и да нема више учесталих напада, како вербалних, тако ни физичких.

Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби поручио је да Србија, као што се добро опходила према мигрантима, тако треба да се опходи и према припадницима ЛГБТ заједнице, јер су они такође људска бића.

Догађаји у вези са Парадом поноса заинтересовали су и бројне стране туристе. Уз већу групу Јапанаца, који су са интересовањем фотографисали полицијски кордон на Теразијама, било је и неколико туриста из Пољске и Енглеске, који су се појединачно интересовали о чему је реч.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво