"ЕУ мора да каже да ли прима или не прима избеглице"

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да се у односу према избеглицама не може играти двострука игра, те да Србија жели да буде део решења, али не и колатерална жртва.

Стефановић поручује да Европа мора да каже да ли избеглице прима или их не прима, преноси Танјуг.

"Оно што ми очекујемо од ЕУ је да нам каже шта је образац доброг европског понашања, да ли је то оно што се ради у Немачкој где се избеглице дочекују са лековима и храном или је то образац где се дочекују са оградама, полицијом и сузавцем", рекао је Стефановић новинарима у Нишу.

Додао је да ЕУ треба да каже "не шта је закон, већ шта је европска норма, шта је то што су европске вредности које Србија треба да дели".

"Просто хоћемо да знамо шта треба Србија да ради зато што ово питање није питање које треба само наша земља да решава", рекао је министар полиције.

Према његовим речима, што Европа буде ефикаснија у доношењу свеобухватног решења то ће ова криза моћи брже да се реши.

Стефановић је рекао да за Србију не могу да важе једна, а за друге земље друга правила и да Србија то не може да прихвати као одговор.

Каже да је Србија Мађарској упутила протесну ноту због сузавца, али да ми са том земљом желимо најбоље могуће односе. Ово, како објашњава, није знак лоших односа између Србије и Мађарске и реч је о проблему који додирује све транзитне земље.

"Србија хоће да буде део решења, али не жели да буде колатерална жртва", истакао је Стефановић.

Додао је да наша земља располаже са биометријским подацима за избеглице, да те податке размењује преко Еуростата и на тај начин се штити од могућег тероризма, као и да нису тачне неке приче да приликом узимања података избеглице бацају папире за регистрацију.

Заштита и грађана Србије и избеглица 

Стефановић је рекао да се морамо трудити да успоставимо нормалан живот и за становнике Србије и да у сарадњи са свима заштитимо своју сигурност и безбедност, а да према избеглицама обезбедимо људски и хуман третман.

"Ми их нећемо тући, ни бацати сузавац, јер је време туче и разбијања глава за Србију завршено", поручио је Стефановић.

Истакао је да је посао полиције која је упућена на гранични прелаз ка Мађарској, да избеглицама објасни да начин на који су јуче покушали да остваре своја права није добар, да тиме угрожавају и себе и друге и да Србија то неће дозволити.

"То је уродило плодом, ти људи су се повукли и ми сада немамо ту врсту проблема", напоменуо је министар полиције.

Наводећи да је у контакту са својим мађарским колегом Ласлом Пинтером, Стефановић је рекао да ће Мађарска данас и сутра дозволити улаз одређеном броју жена и деце, као и да је притисак избеглица на прелазима Хоргош и Хоргош 2 после тих разговора смањен.

На питање колики број полицајаца је упућен на границу са Мађарском, Стефановић је рекао - довољан, не прецизирајући о коликом броју полицајаца се тачно ради.

Упитан да прокоментарише изјаву хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић о томе да "не жели да у Хрватској гледа сцене какве се виђају у Македонији, Србији или Мађарској", Стефановић је рекао да не зна на које је тачно слике мислила и "да није ваљда мислила на оне слике уништавање ћириличних табли".

"Што се тиче избеглица Хрватска је чланица ЕУ и нека се договори са ЕУ о прихвату и третману избеглица" рекао је Стефановић, додајући да Србија са Хрватском жели добре суседске односе.

Стефановић је данас са сарадницима присуствовао предаји ватрогасних возила из Русије у седишту Српско - руског хуманитарнох центра у Нишу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво