Читај ми!

Избеглице одлазе са Хоргоша

Све је мање миграната на граничним прелазима Хоргош 2 и Хоргош 1, јавља репортер РТС-а. На Хоргошу 2 избеглице са Блиског истока мирно протестовале незадовољне понашањем мађарских власти. Мађарска полиција поставила додатну металну ограду. Прелази Хоргош 1 и Бачки Виногради и даље затворени.

Након јучерашњег хаоса на српско-мађарској граници је мирно. Све је мање миграната на граничним прелазима између Србије и Мађарске јер сада одлазе пут Хрватске. 

Мигранти су на граничном прелазу Хоргош 2 мирно протестовали узвикујући "Хвала, Србијо", јавља репортер РТС-а. 

Двадесетак избеглица носило је транспаренте на којима су се, између осталог, питали шта се десило са људским правима и траже људско достојанство.

Они су репортеру РТС-а рекли да желе пристојан живот, посао и да подижу своју децу. Налазили су се на око 20 метара од бодљикаве жице коју су припадници мађарске полиције ставили, након што су избеглице јуче пробиле главну граничну ограду на том прелазу.

Једна група је на двадесетак метара од прелаза формирала живи зид, држећи се за руке. Друга група избеглица седела је испред људи који су формирали живи зид, а међу њима је било и жена са малом децом, чак и једна беба.

Избеглице су држале транспаренте са натписима "Отворите врата за људе и децу", "Молимо, помозите нам", "Пустите нас да прођемо, ми смо избеглице", "Где су људска права? Желимо да живимо у миру".

Сат времена после мирних протеста, избеглице су кренула пут Кањиже или пут аутобуса који на Хоргошу 2 пристижу из часа у час, а ту си и такси возила. Како јавља репортер РТС-а, чини се да су избеглице "преломиле" да проласка на мађарској граници неће бити и да ће ићи према Хрватској, јер стижу аутобуси који возе за Шид и Бездан. 

Министар одбране Братислав Гашић и министар здравља Златибор Лончар посетили су Хоргош. У протекла четири месеца Србија учинила све да се хумано односи према избеглицама са Блиског истока и из Африке.

Како је навела организација "Амнести интернешенел", током јучерашњих нереда на граници деца избеглица су одвојена од својих родитеља.

Према подацима агенције Франс прес, јутрос је на граничном прелазу Хоргош 1 било 400 избеглица. Они су ноћ провели у шаторима, на пољима око српско-мађарске границе или у врећама за спавање.

Број избеглица на српско-мађарској граници данас је драстично смањен у односу на претходна два дана, пошто су се многи упутили ка Хрватској, јавила је агенција Асошијетед прес.

Репортер Танјуга са лица места јавио је да су са Хоргоша 1 ка Шиду отишла четири аутобуса пуна избеглица са Блиског истока.

У међувремену, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да је у контакту са својим мађарским колегом Ласлом Пинтером, истакавши да ће Мађарска данас и сутра дозволити улаз одређеном броју жена и деце, као и да је притисак избеглица на прелазима Хоргош 1 и Хоргош 2 после тих разговора смањен. 

У међувремену се огласио и председник Општине Кањижа Роберт Лацко, који очекује да ће до касних поподневних сати све избеглице напустити граничне прелазе Хоргош 1 и 2.

"Малтене смо цео дан аутобусима са границе пребацивали људе у прихватни центар. Међутим, они више нису улазили у центар, већ су аутоматски тражили да путују даље. Нисмо имали довољно аутобуса, па смо у току вечери добили возила превозника 'Ласта' и 'Суботица транс'. До поноћи смо могли да их све пошаљемо за Шид, а исто и у Бездан", рекао је Лацко.

Прихватни центар последње су напустиле избеглице, њих око двадесетак, које су чекале долазак својих породица из Београда. 

Колико је мађарска полиција одлучна да заштити своју границу показује и то што су, уз бодљикаву жицу, поставили и додатну металну ограду, чиме је Хоргош 2 потпуно затворен.

Такође, и гранични прелаз Бачки Виногради затворен је за саобраћај, а Келебија и Бачки Брег су отворени. 

Иначе, азилантима који прекрше одредбе новог закона о мигрантима суд у Сегедину изриче протеривање у Србију и једногодишњу забрану уласка у Мађарску. 

Након илегалног преласка границе са Србијом, мађарска полиција је ухапсила и покренула поступак против 33 особе затечене у пограничном простору, саопштила је мађарска полиција.

На територији Мађарске јуче су због илегалног преласка границе ухапшене 244 особе.

Због фалсификовања докумената покренут је поступак против четири особе, док је против једне покренут поступак због кријумчарења људи, наведено је у саопштењу.

Деветоро избеглица је јуче у Сегедину осуђено на забрану уласка у земљу на једну, односно две године због илегалног преласка границе.

Осуђено је седам држављана Ирака и двоје држављана Сирије, и то по новом, знатно оштријем закону о државној граници у Мађарској, који је ступио на снагу у понедељак, 14. септембра.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи