Стефановић: Србија шаље додатне снаге на границу са Мађарском

Србија ће упутити додатне полицијске снаге на границу са Мађарском како би се спречили даљи напади на мађарску полицију, рекао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и додао да је Србија упутила протестну ноту Мађарској због употребе сузавца који је захватио и део наше територије.

"Одлучио сам да пошаљемо додатне полицијске снаге и са директором полиције договорио модалитет како да се то уради. Циљ је да се спрече даљи напади на мађарску полицију са наше територије и да се на хуман и пристојан начин одвоје мигранти од ограде и мађарске полиције", рекао је Стефановић, преноси Танјуг.

Он је, како се наводи у саопштењу, подсетио да се на граничном прелазу Хоргош 2 данас догодило више инцидената, када је група миграната покушала да пробије ограду, а мађарска полиција употребила сузавац и водене топове.

"Учинићемо све да инцидената више не буде, али волели бисмо и када би мађарске колеге мање агресиовно поступале према мигрантима. Тада би ситуација била лакша за контролу", рекао је Стефановић.

Он је истакао да српска полиција неће дозвољавати да се било какви инциденти догађају на територији Србије и да ће се покушати да се на миран и нормалан начин спречи даља есклација сукоба.

Према његовим речима, мигранте који се налазе уз гранични појас са Мађарском, оне који то желе, полиција враћа у прихватни центар у Кањижи, одакле могу да крену било којим другим правцем који изаберу.

Стефановић је додао да се истовремено воде разговори са мађарским колегама како би се успоставио потпуни мир и стабилност у граничном појасу.

Српски министар полиције је нагласио да је Србија упутила протестну ноту Мађарској због употребе сузавца који је захватио и део наше територије.

"Разговарамо са мађарским колегама како да овакву врсту инцидената избегнемо убудуће", рекао је Стефановић.

Он је додао и да Србија жели да спречи и избегне ситуацију да мигранти нападају мађарску полицију са српске територије употребљавајући каменице и запаљене гуме, јер то није у духу добрих односа које Србија има са Мађарском.

"Не желимо да дозволимо да неко са наше територије напада органе друге државе", додао је Стефановић.

Он је нагласио да ће српска полиција поступати нормално, пристојно и да неће примењивати непотребну силу, али ће покушати да мигранте, у разговорима, одврати од било каквих напада на мађарску полицију.

Стефановић је нагласио да Србија од ЕУ очекује одговор за решење ове кризе и да је то нешто на чему инсистира.

"Разговарамо са представницима ЕУ. Србија не може сама решити ову ситуацију, потребно је целовито решење. Од Европе очекујемо одговор, како ћемо овај проблем зидова, жица, насиља, решити што пре, јер је то не само у интересу Србије и Мађарске, које немају међусобни билатерални проблем, већ у интересу читаве Европе", рекао је Стефановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво