Читај ми!

Могуће отварање још једног прихватног центра

Министар за рад, запошљавање и социјалну политику Александар Вулин најављује да ће, уколико буде повећаног прилива избеглица због затварања границе са Мађарском и њиховог дужег задржавања, у Суботици бити отворен још један прихватни центар који неће бити трајног карактера.

После састанка са руководством локалне самоуправе Вулин је рекао  да се захвалио на разумевању коју су показали у решавању проблема избеглица и нагласио да се тај проблем решава уз бригу како о здрављу и безбедности миграната, тако и грађана у локалним срединама, преноси Танјуг.

"Уколико буде повећања броја избеглица, имаћемо простор где ћемо их сместити. Све је спремно како би један значајан број људи могао да буде смештен на територији града Суботице, али опет у одговарајућем простору који неће реметити свакодневни живот грађана Суботице", рекао је Вулин.

Вулин је поновио да се отварање сличних центара очекује и у Шиду, Сомбору и Кикинди, појединачног капацитета више стотина људи.

"Пратимо кретање ових људи, никога не усмеравамо, нити можемо, нити хоћемо. Било би добро да људи прелазе на легитимним путним правцима, да их тамо одговарајуће владе прихвате, прегледају, виде шта ће са њима, да те људе не гурамо у неизвесности и опасност", додао је Вулин.

Министар је нагласио и да се предаја захтева за азил на прелазима Хоргош и Келебија одвија јако споро и да је за разлику од Прешева, где се дневно регистровало и до две хиљаде избеглица.

У Мађарској је процедура у вези азила била јако спора и готово сви захтеви су одбијени, подвукао је Вулин.

Министар је рекао и да не зна колико ће гранични прелаз Хоргош бити затворен и додао да је то питање за оне који су га затворили, а то није Србија, оценвиши да је зид који је постављен на граници - зид према Европи.

Такође је још једном апеловао на земље Европске уније да пронађу решење тог проблема и нагласио да то више није питање Србије и Мађарске, веће ЕУ унутар ње саме и тога да ли њена чланица може да затвори пут који користе друге земље Уније.

"Ако ЕУ мисли да је могуће да буде функционална, организована и јединствена, а да њена чланица може да затвара међународне ауто-путеве, бојим се да то организација која треба озбиљно да размишља о својој будућности", рекао је Вулин.

Градоначелник Суботице Јене Маглаи уверен је да ће се Суботица изборити са ситуацијом насталом после затварање граничних прелаза и да ће је држати под контролом, као и до сада.

То је, по његовим речима подразумевало, хуман однос према избеглицама и очување безбедности грађана.

Маглаи је стављање у функцију првог транзитног центра за избеглице најавио за наредних месец дана и истакао да је припремљен и сценарио прихвата већег броја избеглица на одговарајућој локацији, иако мисли да избеглице које не буду ушле у Мађарску неће остати у Суботици.

Председник Радне групе за праћење миграција у Суботици Милимир Вујадиновић је оценио да се ситуација на граничним прелазима са Мађарском одражава на свакодневни живот Суботичана, а њима поручио да могу бити мирни и спокојни.

Иако је прелаз Хоргош на територији Кањиже, према његовим речима, Суботица је избеглицама обезбедила воду, медицинску помоћ, тоалете, као и аутобусе за оне који желе да се врате у прихватни центар у Кањижи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара