Хоргош: Избеглице јуришале на ограду, Мађари их растерали сузавцем и воденим топовима

Високе тензије на граничном прелазу "Хоргош 2", где је група избеглица покушала да пробије ограду ка Мађарској. Полиција их зауставила сузавцем и воденим топовима, али и пуцала на избеглице. Они су узвратили каменицама и флашама. Најмање 300 повређених, међу којима има и деце. Изнад Хоргоша лете хеликоптери, а мађарска полиција је допремила десетак оклопних возила.

23.10 - Maња група избеглица поново протестовала код ограде на ничијој земљи, код прелаза "Хоргош 1", јавља М1.

22.45 - У 15 аутобуса око стотину миграната у току дана напустило Хоргош и упутило се према Шиду, јавља извештач РТС-а.

21.15 - Ухапшено 29 миграната у немирима на Хоргошу, међу њима и један терориста, тврде мађарски званичници, преноси Ројтерс. На месту где су избеглице пробиле капију, мађарска полиција поставља нову бодљикаву жицу, јавља извештач РТС-а.

20.50 - Мађарска ће користити сва средства против избеглица, каже портпарол мађарске владе Золтан Ковач.  

20.20 - Најмање 300 повређених у данашњим инцидентима на граници. Међу повређенима је 30 деце и беба, јавља извештач РТС-а.  

19.50 - Мађарска полиција не би смела да користи сузавац и водене топове дуж границе, рекао је за мађарски портал Индекс стручњак за међународно право Ласло Валки. 

19.25 - На "Хоргошу 2" тренутно је мирно, кордон мађарске полиције повукао се 100 до 200 метара унутар граничног прелаза, јављају репортери РТС-а.

19.10 - Србија ће упутити додатне полицијске снаге на границу са Мађарском, каже министар Небојша Стефановић. Протестна нота Мађарској због употребе сузавца који је захватио и део Србије.

19.00 - Оклопни "хамери" мађарске војске, наоружани митраљезима, приближавају се граници Србије, јавља агенција Ројтерс.  

18.00 - Двадесетак српских полицајаца налази се дуж границе са Мађарском, мигранти их поздрављају аплаузом и скандирају "Србија, Србија". Они покушавају да одврате избеглице од прелаза и сукоба са мађарском полицијом. У сукобима повређено најмање 20 мађарских полицајаца.

17.35 - Око хиљаду миграната поново пробило ограду. Мађарска полиција баца сузавац и пуца, јавља репортер РТС-а. Мигранти беже у свим правцима, најмање 30 повређених, међу којима и екипа РТС-а коју је претукла мађарска полиција.

17.20 - Министар Александар Вулин упутио протест мађарским властима због тога што је сузавац бачен и на територију Србије. 

17.15 - Мађарска обуставља саобраћај на 30 дана на прелазу Хоргош–Реске, саопштила Амбасада Мађарске у Београду. 

17.10 - Мађарска затражила од Србије да се "делује против избеглица које нападају мађарске полицајце", јавља агенција Ројтерс. Мађарски портал Индекс јавља да су најмање две особе повређене у сукобима.

16.50 - Избеглице запалиле гуме. На српском делу прелаза вије се густ црни дим. Још нема поузданих информација о повређенима у сукобу мађарске полиције и избеглица на "Хоргошу 2".

16.30 - Мађарска полиција не престаје да баца сузавац и да воденим топовима растерује избеглице. Избеглице засипају специјалце камењем и флашама. Специјалци емитују јаке звучне сигнале за разбијање демонстрација, јавља репортер РТС-а.

16.00 - Мађарска полиција сузавцем и воденим топовима растерала мигранте након што су пробили ограду и поново затворила главну капију на прелазу "Хоргош 2", јавља репортер РТС-а.

15.30 - Прва пресуда по новом мађарском закону. Ирачанин Свади Талиб проглашен кривим за илегални прелазак преко мађарске границе и биће протеран, јавио је Ројтерс.

15.00 - Избеглице пробиле ограду на граничном прелазу "Хоргош 2" покушавајући да уђу у Мађарску, јавио је репортер Танјуга са лица места.

Мађарска полиција и даље не дозвољава пролаз преко граничног прелаза "Хоргош". Како јављају репортери РТС-а, група миграната пробила је жицу на прелазу "Хоргош 2" и покушала да уђе у Мађарску. У томе су их сузавцима и воденим топовима спречили мађарски полицајци. То подручје надлећу полицијски и војни хеликоптери. 

Мађарска полиција је отворено запретила да ће применити силу, уколико избеглице покушају да уђу на мађарску територију, што је и учињено.

Немири на граници почели су око 15 часова. Полиција је на њих најпре бацила сузавац, а они су узвратили каменицама и пластичним флашама. Затим су полицајци употребила и водене топове, чиме су успели да растерају мигранте.

У другом покушају избеглица да пређу на територију Мађарске, полицајци су и пуцали. Још се не зна да ли су на мигранте испаљивани гумени меци.

Сузавца нису били поштеђени ни новинари ни екипе хитне помоћи. Лекари хитне помоћи из Кањиже указали су помоћ стотинак избеглицама који су се углавном жалиле на последице сузавца, док је двоје добило кисеоник.

Мађарска је затворила своје границе у понедељак у поноћ, након ступања на снагу пооштреног закона о граници који предвиђа затворску казну за сваког ко покуша да је илегално пређе.

Ни прелаз Бачки Виногради–Ашотхалом јутрос није отворен. УНХЦР процењује да је на потезу између прелаза "Хоргош 1" и "Хоргош 2" око 3.000 избеглица.

Веома мали број људи уопште може да дође до контејнера где се налазе регистрациони пунктови и где, према новом мађарском закону, мигранти морају да затраже азил пре него што уђу у земљу. Процес регистрације, међутим, тече веома споро.

Мађарски граничари с времена на време отворе пролаз према регистрационом пункту. До сада су пустили веома мали број људи, и то углавном породице са малом децом.

Војвођански секретар за локалну самоуправу Бранислав Бугарски, који је ноћ провео у Кањижи, рекао је за агенцију Бета да су мађарске власти ноћас позивале избеглице да се региструју, али да су одмах након тога издавале решења о одбијању захтева за азил и забрани уласка у ЕУ на 10 година, након чега су те избеглице враћене у Србију.

Локалне власти обезбедиле су воду, а лекари хитне помоћи имали су око 50 интервенција. Углавном је реч о прехладама. 

Мали број мигранaта прихватио је понуду српских власти да привремено буду премештени у прихватни центар у Кањижи. Већина је одлучила да остане на граници, надајући се да ће ипак успети да уђу у Мађарску и упуте се даље, према Западу.

Ипак, неки од њих су, како јавља извештач РТС-а, почели да се распитују и за пут до границе са Хрватском, јер је и до њих стигао глас да је то нова препоручена мигрантска рута.

Према последњим подацима, у току последња 24 часа, мађарске власти привеле су 367 миграната због тога што су илегално покушали да пређу или су оштетили заштитну жицу.

Девет пресуда због илегалног преласка границе

Деветоро избеглица осуђено је у Сегедину на забрану уласка у земљу на једну, односно две године због илегалног преласка границе.

Како је за агенцију МТИ изјавила портпаролка суда Ерика Прагаи Јухасне, свих деветоро оптужених је данас и осуђено, у три случаја на једну, а у шест случајева на две године забране уласка у Мађарску.

Осуђено је седам држављана Ирака и двоје држављана Сирије, и то по новом, знатно оштријем закону о државној граници у Мађарској, који је ступио на снагу пре два дана. 

Прва пресуда изречена је Ирачанину Свади Талибу, који ће бити протеран из Мађарске, јавио је Ројтерс. 

"Ово је порука другима, потенцијалним починиоцима, да не треба да чине то кривично дело", рекао је судија мађарског суда Кристијан Кеменеш.

Талиб је границу прешао јуче, првог дана важења нових прописа, а протеран је на годину дана, наводи Ројтерс.

Мађарски министар иностраних послова рекао је како је ограда од бодљикаве жице према Србији потребна ради обезбеђивања спољашњих граница ЕУ и да ће остати ту докле год велики број избеглица покушава да уђе у Мађарску. Апеловао је на ЕУ да пошаље снаге да помогну Грчкој да контролише прилив избеглица, чему би Мађарска "дала велики допринос".

Сијарто је такође рекао да ће избеглице које стижу из Србије бити послате назад уколико њихов захтев за азил буде одбијен.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво