Читај ми!

Стефановић: Србија неће употребљавати силу према избеглицама

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да Србија ни на који начин неће употребљавати силу према избеглицама које пролазе кроз Србију.

Стефановић је, приликом посете граничном прелазу "Хоргош 1", где се налази неколико стотина избеглица, рекао да је још рано говорити о томе да ли ће они покушати да изађу из Србије преко Мађарске, Хрватске или неке друге алтернативне руте, јер нема већег броја миграната који пролазе кроз Србију, преноси Танјуг.

Упитан како ће се одвијати редован прелазак преко границе, Стефановић је рекао да се тренутно читав саобраћај преусмерава преко Келебије и да се нада да ће саобраћај преко "Хоргоша 1" ускоро бити нормализован.

"Надамо се да ће ово бити затварање прелаза на 48 сати, па ћемо видети да ли је након тог времена могуће да се нормализује саобраћај. Покушаћемо да што пре нормализујемо саобраћај", рекао је Стефановић.

Навео је да ће у среду разговарати са мађарским колегама како би видели шта је могуће урадити на граничном прелазу "Хоргош 1" и истакао да је немогуће да Србија сама реши ту ситуацију.

"Јасна је намера ових људи да дођу до Европске уније и тамо затраже азил и српска полиција и држава неће ни на који начин то отежавати овим људима. Напротив, помоћи ћемо им и ни на који начин нећемо употребљавати било какву силу према њима", рекао је Стефановић.

Истакао је да Србија покушава да обезбеди храну, воду и лекове за избеглице и да им олакша боравак у нашој земљи колико је то могуће. Према његовим речима, избеглице не желе да остану ни у Србији ни у Македонији, односно ни у једној земљи у транзиту.

"Ово је питање за Европу", рекао је Стефановић.

Србија, како је Стефановић навео, не може да прихвати да се на њену територију враћају сви људи који не припадају земљама чланицама ЕУ, јер су они, како каже, кроз Србију само прошли.

Организованог повратка избеглица, како је додао, не може бити. Министар је истакао и да Србија жели да буде део решења.

Приликом доласка Стефановића на гранични прелаз, као и након напуштања тог места, избеглице су узвикивале "Србија, Србија" и аплаузом поздравиле министра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара