УНХЦР: На Хоргошу око 700 људи, центар у Кањижи празан

На граничном прелазу Хоргош, који је затворен са мађарске стране, налази се око 700 избеглица, док је прихватни центар у Кањижи празан, рекла је портпаролка Високог комесаријата УН за избеглице Мелита Шуњић.

Портпаролка Високог комесаријата УН за избеглице Мелита Шуњић рекла је да је људи све више да граничном прелазу Хоргош, и додала да се ситуација мења из минута у минут. Пре сат времена, како је рекла, тамо је било 700 људи преноси Бета.

"Људи још увек чекају на Хоргошу, мада је затворен. Људи чекају, не знају шта да раде јер је до негде касно у ноћ Мађарска још прихватала избеглице. Сада не знамо како ће ићи даље. Сви чекају да виде шта ће бити", рекла је Шуњићева.

Мелита Шуњић је рекла да УНХЦР доставља избеглицама храну, воду и ћебад, а да ће од развоја ситуације зависити да ли ће држава морати да предузме кораке на збрињавању избеглица на самој граници.

"Сада је још рано рећи како ће се ситуација развијати, али наравно да треба помоћи тамо где је потребно", рекла је Шуњићева, која је виши регионални службеник УНХЦР-а за односе са јавношћу.

Истакла је да у прихватном центру у Кажњижи, који је посетила са шефом мисије УНХЦР-а Хансом Шодером, постоје све могућности за збрињавање, попут шатора, тоалета и тушева.

"Међутим, никога нема, људи су престали да долазе овамо и сви хрле према граници", каже Мелита Шуњић.

Упитана какав ће сада бити правни статус избеглица у Србији, односно да ли ће морати да поднесу захтев за азил због дужег боравка у Србији, рекла је да је то питање за српске власти, односно да одлуче како ће реаговати.

"Ако се иде само по слову закона, они у року од 72 сата морају поднети захтев за азил. Али Србија је до сада показала доста флексибилности, доста хуманости, па се надамо да ће се и за то наћи решење", рекла је портпаролка УНХЦР-а.

Мелита Шуњић је рекла да ће прилив избеглица вероватно остати исти као до сада и да за сада нема података да су почели да користе друге правце за улазак у ЕУ.

"Јуче је 2.000 прешло границу у Прешеву и они ће се пре или касније овде појавити", рекла је она.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво