Строго контролисана граница: Хоргош затворен, приведено око 250 миграната

Мађарска полиција и војска строго контролишу границу са Србијом. После прелаза Хоргош 2, затворен и прелаз Хоргош 1. Тренутно граница може да се пређе на Келебији, где је формирана колона од четири километра. Због покушаја да пређу на мађарску територију и уништавања жичане ограде покренут поступак против 250 избеглица.

Ко не затражи азил у Србији, биће одбијен у Мађарској

Мађарска ће одбити да прими тражиоце азила који улазе из Србије а који претходно нису затражили азил у тој земљи, рекао је ноћас портпарол мађарске владе Золтан Ковач, који се на граници између Мађарске и Србије обратио новинарима.

"Будући да су такви међународни прописи, ствари ће тако функционисати", одговорио је Ковач на питање да ли ће Мађарска одбијати да прими такве избеглице.

Упитан да прокоментарише изјаву српског министра Александра Вулина да Србија неће примати назад мигранте које Мађарска не прими, Ковач је рекао да Србија мора да поштује међународне обавезе и потписане споразуме, међу којима и споразум о реадмисији.

08.05 - Неколико стотина мигранта преноћило на прелазу Хоргош. Прелаз је и даље затворен, а мање групе избеглица успевају да пређу границу. 

23.30 - Србија ни на који начин неће употребљавати силу према избеглицама које пролазе кроз Србију, поручио министар Небојша Стефановић. Мађарска није успоставила добру комуникацију са Србијом, комуницирали смо само преко жице, каже министар Александар Вулин.

22.40 - Српске министре Небојшу Стефановића и Александра Вулина мигранти на Хоргошу дочекали аплаузом, јавља извештач РТС-а. 

22.30 - Мађарска одбила 40 од 70 предатих захтева за азил, покренут поступак против 250 избеглица, каже главни саветник мађарског премијера Ђерђ Боконди.

21.50 - Узаврела ситуација на Хоргошу 1. У првим редовима пред полицијом стоје жене и деца, а органи реда и даље никог не пуштају, јавља репортер РТС-а.

21.15 - На једином граничном прелазу са Мађарском који функционише вечерас, на граничном прелазу Келебија, колона камиона на излазу из земље дугачка је око четири километра. Саобраћај возила према Келебији је отежан, jaвља репортер РТС-а.

20.50 - Уз повике "Хвала ти, Србијо" и "Отворите капије" стотине избеглица дочекале су вече на Хоргошу 1, јавља Танјуг

20.45 - У Прешеву је десетак аутобуса на којима пише да се избеглице усмеравају на Шид, а не на Хоргош, јавља репортер РТС-а.

19.50 - Прва група избеглица вратила се са Хоргоша у Кањижу, јавља Танјуг.

19.35 - Граничном прелазу Хоргош 2 не може се прићи до један километар, полиција зауставља све аутомобиле и усмерава их ка Келебији, јавља репортер РТС-а.

18.47 - Хоргош 2 ће, највероватније, бити затворен у наредних 48 сати, каже за РТС командант станице Граничне полиције Младен Мрдаљ. 

17.53 - И на Хоргошу 1 и на Хоргошу 2 са мађарске стране је мирно, јавља репортер РТС-а.

17.50 - Како јавља репортер РТС-а, на Хоргошу 1 се са српске стране тренутно налази неколико стотина избеглица, доста њих је по шумама и њивама, на сваки начин желе да пређе границу.

17.28 - Председница суда у Сегедину каже да је 130 судија тог суда спремно за суђење мигрантима који илегално уђу у Мађарску, јавља репортер РТС-а.

16.47 - Како наводи Ројтерс, Аустрија од поноћи уводи строже граничне контроле. 

16.42 - Отворен гранични прелаз Бачки Виногради, јавља Танјуг.

16.40 Словачка никада неће прихватити избеглице, јер их сматра ирационалним и опасним, каже премијер те земље Роберт Фицо.

16.27 - Мађарска размотрила 16 захтева за азил и одбацила свих 16, преноси Танјуг

15.50 - Мигранти на Хоргошу вичу "Отворите, отворите" и "Немачка, Немачка". За сада нема инцидената, јавља извештач РТС-а. 

15.00 - Две породице прешле су српско-мађарску границу, али на мали, споредни пролаз недалеко од главног пута код прелаза Хоргош 1, јављају репортери РТС-а.  

14.25 - Влада у Будимпешти одлучила је да постави ограду и уз границу са Румунијом, рекао је министар спољних послова Петер Сијарто, преноси репортер мађарског Индекса.

13.20 - Ситуација на Хоргошу могла би да измакне контроли уколико гранични прелаз Хоргош ускоро не буде отворен, упозорава министар Александар Вулин. 

13.07 - Затворен и прелаз Хоргош. Око 100 избеглица са Блиског истока штрајкује глађу и жеђу у "ничијој земљи", незадовољни понашањем мађарских власти, јавља Танјуг.

13.00УНХЦР: На Хоргошу око 700 људи. Упркос добрим условима за смештај, центар у Кањижи празан.

12.00 - Група од више стотина миграната кренула је према прелазу Хоргош 1. Мађарска полиција и тај прелаз повремено затвара због контроле избеглица, јављају извештачи РТС-а.  

11.45 - Мађарска влада је прогласила ванредно стање у две жупаније на југу Мађарске, Чонград и Бач–Кишкун. 

11.00 - Мађарска полиција и званично је саопштила да је затворила прелазе Реске (Хоргош 2) и Ашотхалом (Бачки Виногради).

Мађарска полиција је нешто после поднева потпуно затворила и гранични прелаз Хоргош 1. Хеликоптери су надлетали границу, а мађарски полицајци били су, како јавља извештач РТС-а, опремљени и ручним сузавцем.

Неколико стотина миграната који су чекали да пређу границу на прелазу Хоргош 1 било је преусмерено на тај прелаз са Хоргоша 2, који је затворен од синоћ. Српска полиција саобраћај усмерава ка прелазу Келебија, где је вечерас формирана колона од четири километра.

На Хоргошу 1 и Келебији постављени су пунктови за регистрацију и само су туда мигранти могли да уђу у Мађарску.

Педесетак миграната је штрајковало јер им мађарске власти нису дале да пређу границу. Они су бацали воду и сендвиче које су добили и тражили да им се омогући прелазак. 

Како је јавио извештач РТС-а, две породице су успеле да пређу границу код Хоргоша 1 и то на мала врата, 300 метара удаљена од главног пута. 

Једна група избеглица, која је била на "ничијој земљи" пребачена је једним аутобусом у правцу прихватног центра у Кањижи. 

На Хоргошу 1 се налази још један аутобус којим мигранти који желе могу да оду у Кањижу јер, како јавља извештач РТС-а, граница ни ноћас сигурно неће бити отворена.

Ипак, према речима помоћника комесара за избеглице Ивана Гергинова, на Хоргошу 1 тренутно налази око 900 људи, који не желе да се врате у Кањижу.

"Ми смо спремни да делимо места у нашим центрима или ако буде потребе да се у току ноћи организујемо уз помоћ повереника и локалних самоуправа да им нађемо смештај", рекао је Гергинов.

Избеглице су спремне да ноћ, али и наредне дане, проведу у шатору све док их мађарска полиција не пусти у Мађарску.

Министар рада Александар Вулин, који је раније данас посетио граничне прелазе, упозорио је да се ситуација на српско-мађарској граници "усложњава" и страхује да би ствари могле да измакну контроли уколико ускоро тај проблем не буде решен.

Вулин је на граничном прелазу Хоргош 1 рекао новинарима да је тај гранични прелаз требало да буде отворен и да омогући избеглицама да затраже азил.

"Мађарска влада је без обавештења српских органа затворила Хоргош 1 и сада се ситуација овде усложњава", рекао је Вулин.

Министар је додао да мигранти пристижу са свих страна и да их на "ничијој земљи" има више од 1.000.

Србија ће, како је рекао, за све њих обезбедити превоз у најближе прихватне центре, али их, уколико они то не желе, нико не може на то натерати.

"Овде ће сада бити донета вода и храна како би им се пружила прва помоћ", рекао је Вулин истакавши да тај проблем не може бити решен без сарадње са мађарском страном.

Вулин је, приликом јутрошње посете Хоргошу 2, рекао новинарима да је то што се дешавало на том прелазу "брутално кршење позиције мађарске владе коју је она формулисала колико јуче".

"Још јуче су говорили да ће затворити границу за илегане преласке, али не и за оне који желе да изразе намеру за азилом. Али, као што водите, од тога нема ништа. Ово је директно кршење речи мађарске владе", рекао је Вулин.

Додао је да српска полиција није званично обавештена ни да ће Хоргош 2 бити затворен, осим што је имала таква сазнања.

Мађарска полиција се огласила током преподнева и званично је потврдила да је у седам сати јутрос суспендовала саобраћај на граничним прелазима код Рескеа (Хоргош 2) и Ашотхалома (Бачки Виногради), који је у међувремену поново отворен за саобраћај.

Начелник одељења за граничну контролу мађарске полиције Ласло Балаж тврди да су српске власти о тој мери прописно информисане.

Балаж је на конференцији за новинаре рекао да је та мера предузета због великог броја миграната који стоје на српској страни границе, због чега мађарске власти не могу да спроведу граничну контролу на одговарајући начин.

Саветник за безбедност премијера Виктора Орбана, Ђерђ Баконди, рекао је да су мађарске власти до поподнева ухватиле 174 особе у илегалном преласку границе и сада се налазе су у полицијском притвору.

Међутим, касније је главни саветник премијера Мађарске Ђерђ Боконди на прелазу Реске рекао да је покренут поступак против 250 избеглица који су осумњичени, између осталог, и за оштећење ограде.

Мера притвора резултат је примене новог закона чији је ефекат да се заустави огроман прилив избеглица у Мађарску, пренела је агенција АП.

Председница суда у Сегедину Бабет Таркањ Сич рекла је да је 130 судија Окружног суда у том граду спремно за суђења мигрантима који илегално пређу границу или оштете ограду.

Судије ће радити у згради суда на тргу Сечењи, а не у контејнерима у транзитним зонама на граници, а суђења мигрантима биће прекоредно узета у процедуру и радиће се и суботом и недељом, нагласила је Таркањ Сич.

Мигрантима ће бити обезбеђени преводиоци у судским поступцима, рекла је председница сегединског суда.

Мађарска је саопштила да су, у складу са новим режимом који се од поноћи примењује на граници са Србијом, власти размотриле 70 захтева за азил и да је најмање 40 захтева одбијено.

Према новом закону, који је у поноћ ступио на снагу, кривичним делом се сматра прелазак или оштећење четири метра високе жичане ограде коју је земља изградила дуж мађарско-српске границе.

Запрећена казна за то кривично дело је три године затвора или депортовање из земље. 

У Мађарску је током јучерашњег дана ушло чак 9.300 миграната, што је апсолутни рекорд.

Полиција је саопштила да је ове године до синоћ у поноћ у Мађарску ушло 200.778 илегалних имиграната.

број коментара 24 Пошаљи коментар
(среда, 16. сеп 2015, 08:26) - глас разума [нерегистровани]

два угла гледања

примећујем да се у коментарима углавном гледа из једног угла... Наравно да је са једне стране гледајући Орбан потпуно у праву јер покушава да заштити своју државу, јер зна да ако он отвори капије, Немачка и Аустрија ће их већ затворити и онда је он у проблему.
Али постоји и друга страна, која каже, неко је разорио домове, животе и државе ових људи, неко је уводећи демократију у те земље довео терористе и исламисте од којих су ови људи побегли... Е баш тај неко има сад моралну обавезу да прими и збрине све ове људе. И ту је Орбан опет у праву, када каже да то није ни мађарски ни европски проблем. Зна се ко је одговаран за оволики талас избеглица, ко је вршљао и присвајао туђе по северној Африци и блиском истоку, немарећи за судбину ових људи. Ово је проблем Вашингтона, Лондона, Анкаре, Париза и Берлина, и то баш тим редоследом.

(уторак, 15. сеп 2015, 20:14) - Nebojsa CH [нерегистровани]

Kratko i jasno

Madjari su u pravu, basta.Svi takozvani humanisti ne vide sustinu stvari.

(уторак, 15. сеп 2015, 19:32) - Đorđe [нерегистровани]

Migrantska kriza na Mađarskoj granici

Prijatelji znate li kako će se riješiti migrantska kriza na Mađarskoj granici?Vojska i policija ne daju migrantima da prođu dalje prema Austriji i Njemačkoj.
Šta će biti?
Pozdrav za sve!

(уторак, 15. сеп 2015, 19:22) - anonymous [нерегистровани]

cudno, prosjecna starost -oko 25g....uglavnom samci.....

cudno, bas cudno.....

(уторак, 15. сеп 2015, 19:16) - anonymous [нерегистровани]

ja bih da zivim u Svicarskoj.....

mi isto ne mozemo nazad u CRO.......zasto nama ne daju.....

(уторак, 15. сеп 2015, 19:14) - anonymous [нерегистровани]

postoji zakon - ulaze nasilno, bez pravih dokumenata, ne postuju zakon.....

zar to nije dovoljno.......

(уторак, 15. сеп 2015, 18:58) - anonymous [нерегистровани]

Незапослен

И ја бих да живим на Барбадосу или Тахитију, или Новом Зеланду још боље, а исто мисли и сто милиона широм света, али не може то тако, постоје закони и одређена правила понашања о кретању људи на овој планети. Овај талас миграната најмање чине избеглице, стотине хиљада војно способних младића је инвазија на Европу, нема ИД толико војника који би одолели таквој маси. У питању је подли план и зар само г. Орбан и још пар њих из ЕУ то виде а остали глуме добрице.

(уторак, 15. сеп 2015, 17:54) - anonymous [нерегистровани]

Neljudska ponasanja Madjara

Ne postoje zakoni po kojima Madjari mogu da sude migrantima zato sto hoce da nastave put kroz Madjarsku.

(уторак, 15. сеп 2015, 17:14) - anonymous [нерегистровани]

E, svasta

znaci Madjari ce morati uskoro da otpocnu sa gradnjom novih zatvora .

(уторак, 15. сеп 2015, 15:26) - Vlasta [нерегистровани]

Orban je u pravu

Orban je u pravu. Nemacka i Svedska, ako zele da pomognu umesto sto svima dele lekcije, neka tim ljudima podele vize, na to imaju pravo, pa ce oni sa tim vizama moci direktno da otputuju do zeljene destinacije, tj do Nemacke i Svedske i to avionom iz Beograda.
Migranti sigurno nece da ostanu u Srbiji, osim privremeno, jer mi nismo atratktivna destinacija, nego ce pokusati da do Nemacke i Svedske dodju zaobilaznim putem npr preko Hrvatske.

Ко не затражи азил у Србији, биће одбијен у Мађарској

Мађарска ће одбити да прими тражиоце азила који улазе из Србије а који претходно нису затражили азил у тој земљи, рекао је ноћас портпарол мађарске владе Золтан Ковач, који се на граници између Мађарске и Србије обратио новинарима.

"Будући да су такви међународни прописи, ствари ће тако функционисати", одговорио је Ковач на питање да ли ће Мађарска одбијати да прими такве избеглице.

Упитан да прокоментарише изјаву српског министра Александра Вулина да Србија неће примати назад мигранте које Мађарска не прими, Ковач је рекао да Србија мора да поштује међународне обавезе и потписане споразуме, међу којима и споразум о реадмисији.