Читај ми!

Вулин: Мигранти неће моћи назад из Мађарске

Мигранти који не успеју да пређу мађарску границу и остану на ничијој земљи моћи ће да се врате у Србију и бораве у прихватним центрима, док они који пређу у Мађарску али буду враћени у Србију – неће бити прихваћени, изјавио је вечерас министар Александар Вулин.

Вулин је објаснио да они мигранти који пређу у Мађарску и буду евидентирани у тој земљи, а након тога на силу враћени у Србију, неће бити прихваћени.

"Ми никога на силу нећемо задржавати на нашој територији и самим тим нећемо дозволити ниједној земљи да на силу и без одговарајуће законске процедуре и реадмисије било кога врати на нашу територију", рекао је Вулин Танјугу.

Упитан шта ће бити са тим мигрантима, Вулин је рекао да то више неће бити одговорност Србије.

"То више није наша одговорност, они су на територији Мађарске и очекујемо од мађарске државе да се према њима понаша како доликује", рекао је Вулин.

И државни секретар у Министарству рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Ненад Иванишевић каже да Србија неће прихватити избеглице које Мађарска буде хтела да врати, по цену да и Србија распореди своју војску на граници.

Државни секретар је пред почетак скупа посвећеног људским правима избеглица рекао да ће Србија примати назад људе на које се односи реадмисија, али да се то не односи на највећи део избеглица који је илегално прешао из Србије у Мађарску.

"Ми никог нећемо да примимо. Зна се шта је реадмисија. И по реадмисији ћемо људе примати. Људе који су прешли у Мађарску нећемо примити, по цену да и Србија постави војску на граници. Нећемо прихватити тај број избеглица који Мађарска враћа. И то јесте наш став од данас и то сви треба да знају", рекао је Иванишевић.

За грађане Србије нема промена у путовању

Суспендовање Шенгенског споразума и увођење граничне контроле у појединим земљама Европе за грађане Србије неће значити никакву промену, рекао је Иванишевић.

Према његовим речима, ниједан грађанин Србије неће осетити било какву промену у свом кретању у Европи, јер се промене односе искључиво на избеглице.

"Наравно, подсетићемо се како изгледају границе, мало смо били заборавили, али у сваком случају јесте можда добро да се подсетимо тих неких ствари да их ми никада овде не бисмо примењивали. Ја морам са поносом да кажем: ми зидове подизати нећемо и границе нећемо затварати", рекао је Иванишевић.

Према његовим речима, у Србији је тренутно смањен број избеглица, а нема ни најава да су нове избеглице кренуле ка нашој земљи.

Српске институције добро поступају према избеглицама

Стални координатор Уједињених нација у Србији Ирена Војацкова Солорано оценила је да се у Србији институције добро односе према избеглицама и мигрантима у поређењу са другим државама које су погођене овим таласом.

Солорано је на радионици у Суботици посвећеној људским правима избеглица, која је окупила представнике институција из локалних самоуправа које су највише погођене кризом, изразила очекивање да ће током три дана њеног трајања пружити подршку органима Србије да предузимају праве кораке у овој ситуацији.

"Уједињене нације подржавају српске власти и многе невладине организације које су веома активне још од почетка кризе и наставићемо да пружамо подршку", рекла је Војацкова Солорано.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво