Око 200 расељених Срба посетило Урошевац

Око две стотине расељених Срба посетило је Урошевац и присуствовало литургији у цркви Светог цара Уроша у центру града. Са њима је био министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић, који их је позвао да се врате у родни град и да не продају имовину.

Далибор Јевтић је рекао да постоји спремност локалне самоуправе у Урошевцу, која финансира реновирање фасаде на цркви, да подрже повратак расељених, преноси Танјуг.

"Ја желим да искористим прилику да и данас позовем расељене да буду упорни, да крену у процес повратка и да они који нису продали имовину то не чине ни у будуће. Ми ћемо свакако бити ту да им у процесу повратка помогнемо", рекао је Јевтић.

У општини Урошевац је пре сукоба на Косову живело око 30.000 Срба од чега близу 12.000 у граду. Данас у центру Урошевца од Срба живи само парох Живојин Којић са својом супругом.

Дејан Коцић из Урошевца од 1999. године живи у Лапову а долазак у град у којем је одрастао, како каже, буди посебне емоције.

Подсећа да је његов покојни отац био први Србин, који се након завршетка сукоба на Косову вратио у овај град али да је изостала добра воља институција на Косову да се и остали Срби врате.

"Нисам неки оптимиста што се тиче повратка, да би се људи вратили мора да постоје услови за живот и да нормално живе и раде. Безбедност је изнад свега, тако да у неком даљем периоду, док се то не реши на неком вишем нивоу, онда можемо очекивати бољитак", каже Коцић.

Гордана Савић живи у Београду, до 1999. живела је у Урошевцу и данас је по други пут присуствовала литургији у цркви у овом граду.

"Вуче ме једино то што сам присутна на литургији и што ћу посетити и упалити свеће на гробовима својих ближњих. Један град чине људи, ако нема људи са којима сте одрасли и са којима сте живели, тај осећај припадности не постоји. Данас их има пуно на сву срећу и данас осећам да је Урошевац мој град" рекла је Гордана Савић.

Парохијски дом и цркву Св. цара Уроша у Урошевцу обезбеђују припадници Косовске полиције а њихово присуство је током посете Срба овом граду било појачано.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 11. сеп 2015, 12:04)
anonymous [нерегистровани]

vracajte se srbi

tako cete odbraniti i svoju buducnost