Октобарско повећање пензија

Ближи се усклађивање пензија са кретањем плата и трошкова живота у протеклих 6 месеци. Међутим, због инфлације која је последњих месеци нижа него што се очекивало, процене да ће са редовном повишицом и ванредних 10 одсто, октобарска пензија бити 17 одсто већа, тешко да ће се остварити.

Остало је још да статистичари саопште колико су плате порасле у септембру. Ако би њихов раст био као претходног месеца 0,2 прицента, редовна октобарска повишица износила би 4,3 одсто.

Уз претпоставку да раст плата буде већи, пензионери ће у најбољем случају са редовном повишицом и ванредних 10 одсто, са октобарским чеком добити до 15 одсто више, новца.  У Савезу пензионера очекују мање.

"Ја мислим највише да ће досећи 14,5 одсто, и зато смо ми још пре годину и по дана покренуки питање измене закона", рекао је Ђура Перић из Савеза пензионера Србије.

Док трошкови живота статистички благо расту, плате су само у априлу, скочиле за читавих 5,7 одсто. Међутим то по садашњој законској формули за обрачун, на повишицу утиче свега једном осмином, све остало зависи од кретања трошкова живота.

Због тога у Савезу пензионера кажу да измена закона није само, резултат кооалиционог споразума.

Како незванично сазнајемо у предлогу закона има неких измена, па треба очекивати да ће пензије, постепено тек крајем идуће године достићи 70 одсто просечне плате.

"Предлог измена закона је у припреми и за најдаље 15 дана биће пред Владом, према томе за идућу годину за оно што смо договорили ја не видем да ће ико довести у питање", рекао је Јован Кркобабић, потпредседник Владе Србије.

Најава министарке финансија да плате запослених у јавном сектору у идућој години могу порасти највише 2 одсто, значи да ће и просечне плате спорије расти, јер у јавном сектору ради скоро четвртина запослених у Србији. То би државној каси донело двоструку уштеду, ако се пензије буду усклађивале искључиво са платама.

Економисте и даље брине раст јавне потрошње и чињеница да ће у идућој години за пензије бити неопходно око 420 милијарди динара. Четрдесет милијарди у том колачу биће резултат овогодишњег ванредног повећања пензија за 10 одсто.

"На пример, уколико би се та иста свота уложила у ново запошљавање, она би донела неких 160.000 радних места, уз која би могли за годину две да покријемо износ реално исплаћених пензија", сматра економиста Мирослав Здравковић.

Тренутно се 65 одсто новца за пензије обезбеђује од уплате доприноса оних који раде. Уколико се број запослених битније не повећа, половина новца за месечне исплате пензија, морала би да стиже из буџета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи