Читај ми!

Вербић: Не одустајемо од Центра за промоцију науке

Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило је свим институцијама и удружењима који се баве образовањем и науком да предложе пројекте за ревитализацију и развој истраживања и образовања у јавном сектору. Министар Срђан Вербић каже за РТС да је 130 милиона евра кредита за науку остало неутрошено и истиче како очекује нове пројекте.

Министар Срђан Вербић је, у интревјуу за РТС, рекао да надлежно министарство није одустало од Центра за промоцију науке, јер је то једна изузeтно вредна идеја.

"Многе ствари у промени образовања у Србији се базирају на Центру за промоцију науке. Оно што ми сматрамо је да је 65 милиона евра много, и у овом тренутку нико нема образ да троши 65 милиона евра за зграду, па макар она била и најбоља на свету", указује Вербић.

Напомиње да тај новац може да се употрeби за много шта у науци и додаје како ће се Центар за промоцију науке ипак градити, али са, како каже, разумљивијом свотом новца.

На питање који пројекти ће имати приоритет, министар Вербић одговара да ће приоритет имати они пројекти који су у складу са стратегијом развоја науке и образовања и додаје како се за сада јасно зна шта су приоритети.

"Низ ствари из различитих области науке нама су приоритет, као рецимо истраживања из области здравља", наводи Вербић.

Истиче да очекује да се ускоро покаже који су то људи који су способни да смисле пројекат који неће бити финансиран из буџета и подсећа како су у потрази за пројектима надлежни који у старту виде неке друге изворе финансирања.

Закључује како је јавни позив начин да се нашa академска заједница подстакне да буде иновативна, јер је, како каже, реч о 130 милиона евра који су узети од кредита а који нису потрошени.

Јавни позив за предлагање пројеката отворен је до 11. септембра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво