Oбележен Међународни дан хуманости

Шетњом кроз Београд, од Теразија до Трга Републике, обележен је Међународни дан хуманости, уз оцену да су грађани Србије хумани и спремни да помогну људима који се налазе у тешким животним ситуацијама.

Александар Шапић, оснивач Хуманитарне фондације Нови Београд, која је организовала шетњу, подсетио је да се у Србији данас по први пут обележава Светски дан хуманости.

Према његовим речима, циљ акције био је окупљање свих релевантнних фондација како би се грађани подсетили да је хуманост људска дужност и обавеза. 

Како је истакао, циљ акције је био да се бар на Међународни дан хуманости посвети мало више пажње онима који сами себи не могу да помогну и који немају ни простора ни времена да се боре за своја права јер се боре за свој живот.

''Мислим да су Србија и народ пуно пута показали да знају да буду хумани'', рекао је Шапић.

Оцењујући да су последњих неколико година, нажолост, хуманитарне акције отишле у другом правцу, па су људи довели у сумњу читав хуманитарни рад, Шапић је истакао да је фондација коју је основао радом вратила веру људима.

''Вратили смо веру у хуманост и транспаретност хуманитарног рада'', рекао је Шапић, наводећи да не постоји оправдање да другима не помогнемо.

Директорка Фондације "Ана и Владе Дивац" Ана Коешал такође се сложила да су Срби хумана нација.

''Од оснивања, пре осам година, верујемо у хуманост и зато радимо са најугроженијима - избеглима, расељенима, младима, самохраним мајкама'', рекла је Коешал.

Истакла је да је данашњи дан веома важан и захвалила Хуманитарној фондацији Нови Београд што је покренута акцију окупљајући на једном месту највеће фондације у Србији.

"Верујемо да је заједништво најбитније и да ће тако бити више резултата", поручила је Коешал.

Маја Јовановић, из Фондације "Новак Ђоковић", навела је да је сјајна ствар да су данас све фондације заједно на једном месту и да је то шанса да примером покажу суграђанима да није тешко бити хуман.

"Потребно је имати ту свест и да само тако можемо очекивати да наше друштво и земља иду у бољем правцу и да будемо сви заједно срећнији и бољи. Ми смо хуман народ, што се показало увек када је било потребе, били смо уједињени када је било најтеже", истакла је Јовановић.

У шетњи су учествовали представници бројних организација, као и познате личности међу којима су били атлетичар Драгутин Топић и глумац Александар Радојичић.

Шетњу су подржале и Хуманитарна организација ''Радост деци'', организација ''Подржи живот'', БЕЛхоспице, Делта хуманитарни фонд, Савез МНРО Србије, Београдско удружење за помоћ особа са аутизмом, Центар за унапређење друштва, Удружење Чика Боца и Дечје срце.

број коментара 0 Пошаљи коментар