Читај ми!

Воткинс: Нови закон смањује овлашћења полиције и министра

Нацрт закона о полицији ни на који начин не даје шира овлашћења полицији и министру унутрашњих послова у односу на актуелни закон, већ их, напротив, смањује, наводи се у одговору специјалног саветника министра унутрашњих послова Амадеа Воткинса, поводом мишљења Заштитника грађана Саше Јанковића.

У саопштењу МУП-а се додаје да специјални саветник неће коментарисати мишљење Заштитника грађана који каже да су предвиђена непримерена овлашћења министра полиције, преноси Танјуг.

Како се истиче, новим Нацртом закона о полицији су прописана боља законска решења од оних која сада постоје што су, како се наводи, приметили стручни и професионални кругови.

У одговору Воткинса се наводи да коментари већим делом нису резултат препознавања околности тренутка у којем се дешава сложена реформа полицијског система, која укључују и решења и мишљења других државних органа, као на пример Министарства рада или Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Важно је истаћи да је у процесу писања Нацрта закона проактивно консултован велики број актера, пре свега стручњака, и да су готово све примедбе инситуција, као што је ОЕБС, узете у обзир, нарочито када је реч о осетљивим питањима попут унутрашње контроле, навео је Воткинс.

Специјални саветник министра је напоменуо да није могуће све регулисати једним законом, јер би он у супротном имао 2.000 чланова и постигао би се потпуно супротан ефекат.

Део примедби који се односи на нека системска решења, према његовим речиам, захтевају разраду управо кроз правне акте ниже правне снаге.

То што се нешто уређује правилником никако не значи да нема контроле, јер сваки такав правилник пролази контролу и сагласност Владе Србије, указао је Воткинс.

Министарство унутрашњих послова ће пре упућивања финалне верзије Нацрта на седницу Владе Србије размотрити све примедбе које до тада стигну у МУП, напомиње се у саопштењу.

Заштитник грађана Саша Јанковић саопштио је раније данас да Нацрт закона о полицији даје непримерена овлашћења министру и води политизацији полицијских послова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи