Поглед на "Олују" као на пролазну тешку непогоду

Породици Јагодић Куриџа која је преживела "Олују" схватила је, кажу, како и треба, као пролазну тешку непогоду. Окренули су се будућности и васпитању деце. Нису их учили мржњи - па тако један син данас игра за Цибону.

Са породицом је побегао од "Олује". У Пожеги, где је пронашао мир, бивши возач Миленко Јагодић Куриџа, постао је врсни грађевинац. Каже да ради од јутра до мрака, па о ратном пожару није имао када да размишља. Супруга и он су уместо прошлости, увек мислили на будућност.

"Како смо дошли овде, ми смо само мислили како ћемо децу извест на прави пут. Да буду добри људи, нисмо ни сањали да ће бити спортисти. Мислили смо да буду радници као што смо и ми, то нам је било најглавније", каже Миленко Јагодић Куриџа.

У избеглиштву, одрастање Марка и Срећка није било нимало лако.

Четири године породица Јагодић Куриџа делила је бараку са другим крајишким невољницима. А живели су у просторији од дванаест квадрата.

Пре петнаест година уз помоћ УНХЦР-а, Швајцарске и Србије добили су стан од 30 квадрата у избегличком насељу. Спортска каријера старијег сина вратила је у Хрватску. Сада брани боје Цибоне, али се нада да ће заиграти и у дресу Репрезентације Србије.

"Играо је у Спартаку, играо у Војводини, у Бања Луци, у Чапљини, где је веома тешко било отићи некада, због познатих дешавања, ратних, међутим, тамо су га изванредно прихватили", каже Миленко Јагодић Куриџа.

Упркос спорту, млађи син се окренуо грађевинарству, а вредне руке одвеле су га до Немачке. Родитељи се поносе што су у тешким околностима, успели да изведу децу на прави пут.

Миленкова супруга Мира каже да су најбитнији рад и поштење и ништа друго. "Мораш бити човек и не брини се ни за шта", додаје Мира.

"Будућност ми само прижељкујемо само да буде здравља. У будућности нек буде здраво, а ово друго све иде добро", рекао је Миленко Јагодић Куриџа.

Надају се да ће привремени станови у избегличком насељу, постати њихов трајни дом, јер су сви станари и даље - само закупци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво