Читај ми!

НВО: Хрватска није омогућила систематски повратак

Чланице Куће људских права саопштиле су да Хрватска ни након 20 година од акције “Олуја” и протеривања више од 200.000 етничких Срба није омогућила њихов систематски и одржив повратак.

Законом о одговорности за штету насталу услед терористичких аката и јавних демонстрација и Законом о одговорности Републике Хрватске за штету узроковану од припадника хрватских оружаних и редарствених снага током Домовинског рата Хрватска је практично онемогућила жртве да потражују накнаду штете од државе Хрватске, наводи се у саопштењу Куће људских права, преноси Танјуг

Чланице те организације указују и да Србија није испунила своје обавезе према жртвама, а у прилог томе наводе принудну мобилизацију избеглица и ускраћивање права на новчану помоћ које имају по Закону о правима цивилних инвалида рата.

Годишњица акције "Олуја", сматрају те организације, треба да служи као подсетник да су за њено обележавање неопходни конкретни поступци држава којима би се жртвама пружило потребно признање, обештећење и омогућена прилика за достојан живот.

"После 20 година игнорисања и понижавања, наш став према жртвама више не сме бити симболичан и стати у Дан жалости и застајање са радом на један минут, због чега чланице Куће људских права позива Владу, али и Скупштину Србије да се положају жртава у нашем друштву посвете и на адекватан начин одговоре потребама ове маргинализоване групе", пишу чланице те организације.

Њу чине Грађанске иницијативе, Београдски центар за људска права, Комитет правника за људска права и Центар за практичну политику.

Подсећају да је у акцији "Олуја", по подацима релевантних међународних организација, из Хрватске протерано више од 200.000 етничких Срба и убијено преко 600 цивила, као и да је након акције у Хрватској у појединачним инцидентима убијено више до 400 етничких Срба, док се процењује да број уништених објеката у својини Срба из Хрватске превазилази број од 20.000.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво