Скуп против насиља у Београду

Скуп "Одговор грађана на насиље", поводом смрти Бриса Татона и обележавања Међународног дана ненасиља, одржан у Пионирском парку у Београду. Насиље је зло које прети да српско друштво врати у мрак и изолацију, рекла Ружица Ђинђић. Скуп протекао без инцидената.

Поводом смрти Бриса Татона, отказивања Поворке поноса и насиља на улицама последњих недеља у Пионирском парку у Београду одржан је скуп "Одговор грађана на насиље", коме је присуствовало више стотина људи.

На скупу је од полиције и тужилаштва затражено да претње упућене грађанима, посебно припадницима мањинских група, третирају озбиљно, колико и акте физичког насиља.

"Ако држава не реагује адекватно, доћи ће време када ће хулиганима почети да сметају и дебели, седи или риђи", поручено је са скупа. Властима су упућена питања "зашто тек сада најављују борбу против насилника и зашто се не придржавају закона које су сами донели".

Удовица убијеног премијера Србије, Ружица Ђинђић, поручила је "да је насиље зло које прети да српско друштво врати у мрак и изолацију", и позвала суграђане да се насиљу успротиве у име будућности своје деце.

"За мене је насиље било неприхватљив облик понашања у мом личном и породичом животу, али нажалост моја деца и ја смо постали жртве гнусног политичког злочина који је почињен над мојом породицом, и отуда моја емпатија према свим жртвама насиља без обзира о ком насиљу је реч", рекла је Ружица Ђинђић.

Србија, како је истакла, дугује својим грађанима, деци и свима онима који су у њој насилно изгубили живот да се свим облицима насиља у друштву коначно стане на пут.

Глумац Воја Брајовић рекао је да скуп доживљава као "осуду свих оних који разбољевају младост и перспективу ове земље".

"Ово доживљавам као осуду мржње према свима онима који су различити, мржња која само што није основала своју странку, или је основала, а ми то не знамо", рекао је Брајовић.

Тасовац: Осећање стида и гнева

Професорка Електротехничког факултета Србијанка Турајлић, овогодишња добитница награде "Освајање слободе", изразила је наду да је трагично настрадали француски младић Брис Татон бити последња жртва спирале насиља која је створена у прошлој деценији.

Турајлић је рекла да грађани треба да захтевају од власти да им коначно направи државу која ће штитити њихове интересе и права.

Директор Београдске филхармоније Иван Тасовац рекао је да се сви грађани осећају одговорним за насиље на улицама, и додао да се његова осећања крећу између стида и гнева.

Тасовац је апеловао на све грађане да више не ћуте и немо гледају насиље, било да се оно дешава на улици или у породици.

Директор Београдске филхармоније је садашњим и будућим носиоцима власти поручио да ће бити сасвим довољно да поштују законе које су донели.

И остали говорници, међу којима су били редитељ Горчин Стојановић, директор Атељеа 212 Кокан Младеновић и сликарка Биљана Цинцаревић апеловали су на државу да стане на пут насиљу и починиоце насилништва приведе правди.

Скуп без инцидената

Скуп у Пионирском парку протекао је без и једног инцидента, а није примећен ни већи број припадника МУП-а.

На скупу су говорили и Бранко Цвејић, Милош Васић, Зоран Кесић...

Скуп је организовало више невладиних организација - Инцијатива младих за људска права, Браниоци људских права, Линет и Центар за културну деконтаминацију.

Скуп је организован поводом Међународног дана ненасиља, како би се исказала солидарност са онима који су били жртве насиља, међу којима је и трагично настрадали Брис Татон.

Хиљаде грађана и представници државе Србије су и јуче у Београду, одавањем почасти преминулом и протестном шетњом у центру града исказали противљење насиљу, захтевајући сузбијање свих видова екстремизма у српском друштву, афирмацију поштовање људских права, толеранције и европских вредности.

У Амбасади Француске предата је књига жалости, намењена родитељима Татона, у којој су грађани исказали жаљење због судбине која је задесила њиховог сина.

Двадесетосмогодишњи Татон, пребијен је 17. септембра на дан утакмице Партизан-Тулуз од стране хулигана на Обилићевом венцу.

Полиција је ухапсила 11 особа осумњичених за напад. Због кривичног дела тешког убиства, прети им затворска казна до 40 година.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара