Преминуо академик Стеван Карамата

Академик Стеван Карамата, редовни члан Српске академије наука и уметности, преминуо је 25. јула у 89. години, саопштила је САНУ.

Стеван Карамата рођен је у Земуну, 26. септембра 1926. године. Био је научник светског ранга и геолог. Област рада била му је петрологија, геохемија и геолошка историја, преноси Танјуг.

Докторирао је 1955. на Рударско - геолошком факултету у Београду, где је радио као редовни професор од 1967. године.

Био је члан Одељења природно-математичких наука као дописни члан од 28. маја 1970. године. Редовни члан постао је 12. децембра 1985. године.

Постао је члан Одељења за математику, физику и гео-науке 28. маја 1998. године. Био је и инострани члан Аустријске академије наука, од 1982, ЈАЗУ, дописни од 1986. и САЗУ од 1991.

Карамата је један од ретких научника који су могли да се похвале и чланством у Академији природних наука Руске федерације, од 1993. године.

У САНУ је био ангажован као председник у раду Одбора за геодинамику Земљине коре и горњег омотача, Одбора за крас и спелеологију. Био је активан и у МО Одбору за проучавање Косова, МО Одбор за Копаоник и Комисији за задужбине.

Свој допринос дао је и у раду Српског геолошког друштва, Швајцарског минералошко-петрографског друштва, Друштва физичких и природних наука у Женеви, Бугарског геолошког друштва, Међународне асоцијације за генезу рудних лежишта, Одбора за природне науке југословенске комисије за Унеско, Југословенског комитета за међународни програм геолошке корелације.

Уређивао је научне часописе Геолошки анали Балканског полуострва, Geologica Carpatica (Братислава), Tschermacks Mineralogische und Petrographische Mitteilungen (Beч), Acta geologica hungarica i Yerbilimleri - Bulletin of Earth Sciences.

Академик Карамата је добитник многих награда и признања, међу којима су Орден рада са златним венцем (1981), Орден Његоша другог реда (1997).

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 28. јул 2015, 18:21) - Branko [нерегистровани]

tužan dan za srpsku nauku

Neka počiva u miru naš veliki profesor, petrolog, zemunac. Neka mu je večna slava.