Читај ми!

Посечен стари храст у Савинцу

Храст у селу Савинцу, стар више од 600 година, посечен је рано јутрос. Дрво се налазило на траси будућег ауто-пута Београд-Јужни Јадран и посечено је по налогу Министарства за саобраћај. Храст ће бити претворен у споменик, поручују из тог министарства.

Храст су посекла тројица радника фирме из Београда, коју је ангажовало Грађевинско предузеће "Планум".

Сечење је почело у пет часова, а завршено уз 6.30 када је храст оборен, а мештани им нису правили никакве проблеме.

Огроман пањ је у средини потпуно иструлио и нико од грађана не жели да дође да га види.

Председник Месне заједнице Милиша Николић каже да је храст - верски "запис" - посечен "на недостојанствен начин", а налогодавци су то урадили у мраку, кријући се од јавности, преноси Бета.

"Ако је храброст требало да се сруши, требало је то учинити током дана, уз присуство свештеника јер је то дрво светиња старо преко 600 година и није ред да се сече када вампири излазе", рекао је Николић агенцији Бета.

Николић је истакао да мештани Савинца неће прилазити месту где се налазио храст, нити ће организовати било какве протесте јер је то већ готова ствар.

Радници раскрчују терен како би механизација азербејџанске фирме "Аз Вирт" наставила изградњу на Коридору 11.

Изградња аутопута Београд-Јужни Јадран, на траси од Љига до Прељине, стигла је до храста на 150 метара са обе стране, због чега су радови били обустављени.

Министарство: Храст ће бити претворен у споменик

На иницијативу Министарства грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре у селу Савинац следеће седмице почеће садња младица храста, а трупло храста, старог више од шест векова, биће конзервирано и сачувано, рекао је Никола Миливојевић, саветник потпредседнице владе Зоране Михајловић.

Додао је да ће следеће седмице почети и радови на уређењу порте цркве и изградња парка у којем ће бити засађене храстове младице.

"Храст ће бити претворен у споменик на начин на који ће то одредити стручне институције. Пре свега ће ту црква да се пита, а онда и локална заједница. У договору са свима ћемо доћи до коначног изгледа односно уређења порте цркве", рекао је Миливојевић за Танјуг.

Како каже, нацрт пројекта већ постоји, а у његовом изради помогли су Институт ЦИП и ЈП "Србијашуме.

"Током следеће седмице очекујемо почетак радова на уређењу дворишта цркве и оно ће добити потпуно освежен изглед и један нови почетак за Савинац и грађане локалне заједнице", закључио је Миливојевић.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво