Нова Варош, вода са Мушине чесме бактериолошки неисправна

Узрок стомачних проблема због којих је у протекла два дана лекарску помоћ затражило 77 житеља Нове Вароши је бактериолошки неисправна вода с Мушине чесме, потврдили су резултати анализа узорковане воде ужичког Завода за јавно здравље.

И на осталим јавним чесмама вода је неисправна за пиће, па је забрана коришћења те воде, иначе донета пре две године одлуком Општинског штаба за ванредне ситуације, и даље на снази, сазнаје РТС.

Осим тога, Републичка санитарна инспекција је, из превентивних разлога, комуналном предузећу "3.септембар" наредила испирање дела градског водовода и мреже, па се у наредна два дана не препоручује употреба те воде за пиће. До тада, житељи Нове Вароши водом за пиће могу да се снабдевају из две цистерне у граду.

Нешто раније, председник општине Нова Варош Димитрије Пауновић изјавио је да су анализе потврдиле да вода са Мушине чесме, на коју се и раније сумњало, није за пиће, јер је бактериолошки неисправна. 

Пауновић је рекао и да се Дому здравља ових дана јавила 74 особа са стомачним тегобам, а да је само једна старија жена превентивно послата на инфективно одељење у Ужицу, јер је срчани болесник.

Подсетио је да су градске власти још раније огласиле забрану воде за пиће са Мушин чесме, за коју се сумња да је изазвала здравствене проблеме суграђана.

Такође је навео да је вода из градског водовода два пута проверавана при чему је у првом испитивању постојала мала назнака да је било увећања бактерија док у другом узорку нема никаквих повећања.

Пауновић је најавио да ће ипак данас бити урађено чишћење и дезинфекцију водовода са Лакумице.

број коментара 0 Пошаљи коментар