Тадић затражио строг одговор државе на насиље

Председник Србије Борис Тадић затражио од надлежних државних институција да најстроже казне све случајеве насиља. Тадић одао пошту Брису Татону и предложио градским властима да се улица у Београду назове по њему.

Председник Србије Борис Тадић затражио је од надлежних државних институција да најстроже казне све случајеве насиља, истичући да важећи Устав и закони стварају претпоставку за борбу са тим друштвеним злом.

Председник Тадић, који је одао пошту преминулом француском држављанину Брису Татону, положивши цвеће и упаливши свећу на београдском Тргу Републике, истакао је да види "непрекинуту нит" између насиља које се дешавало 90-их година и насиља које се данас догађа у Србији.

"Насиље нас консеквентно води у фашизам. Насиље је идеологија, а не само форма понашања у свакодневном животу. Државе и народи који се не супротстављају насиљу на организован начин употребом права и закона преузимају одговорност за бујање насиља на властитом тлу", изјавио је Тадић новинарима.

Нагласио је да нема дилеме да ниједна институција не сме да ствара атмосферу насиља јер је то довело до трагедије као што је убиство Бриса Татона или било ког другог грађанина.

Председник Србије је оценио да ће трагедија имати неког смисла ако из ње изађемо бољи са вредностима и идејом помирења и мира и поручио да ћемо у супротном бити криви што на трагедију нисмо одреаговали на прави начин.

"Овај догађај треба да буде велика лекција за сваког у Србији", оценио је Тадић и за иницијативу за забрану појединих десничарских организација рекао да се неће мешати у рад правосуђа али да тражи да свака институција поштује Устав и законе који налажу најодлучнију и апсолутно бескомпромисну борбу против насиља, насилничких група и идеологије насиља.

Тадић је оценио да је врхунски неморал да они који штите насилничке групе и који се боре против њихових забрана данас оплакују жртве које су последица насиља и идеје насилништва.

Тадић: Насиље води урушавању друштва

Председник Србије је упозорио све посленике јавне речи да воде рачуна о томе шта говоре јер, како је навео, свака порука насиља да треба вечно трагати за непријатељима и издајницима друштва води ка урушавању основних вредности и изолацији друштва.

Тадић је рекао да је Савет за националну безбедност најавио најстроже могуће мере у борби против насиља и истакао да то није порука претње него јасна одлучност државе да се уведе ред и да борба против насиља буде центар свих приоритета.

"Земље и народи који се не супротстављају насиљу на организован начин, унутар права и закона, преузимају одговорност за бујање насиља на властитом тлу и оно постаје највећи проблем са којим се суочавамо", рекао је Тадић.

Тадић је рекао да је данас разговарао са француском држваном секретарком за спорт Рамом Јад која је пружила Србији пуну подршку за борбу против насиља и посведочила да се и Француска суочава са тим проблемом.

Председник Србије је истакао да насиље постоји међу свим генерацијама и свим професијама почев од политичара који промовишу језик насиља и штите и производе идеје благотворне за настајање насилничких група, и непоштовања права међу грађанима на различитост.

"Србија данас има посебну обавезу да се бори против насиља и стварања атмосфере мржње према мањинама било да је реч о националним мањинама, мањинама полне оријентације или мањинама у мишљењу или насиље једне навијачке групе према другим навијачким групама", рекао је Тадић.

Председник је предложио градским властима да једну улицу у Београду назову по Брису Татону, који је преминуо 29. септембра у Ургентном центру, пошто је тешко повређен 17. септембра, када је група хулигана напала у центру града француске навијаче непосредно пред почетак утакмице Партизан - Тулуз.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво