Почиње нова академска година

На факултетима у Србији почиње нова академска година. Студенти београдског Архитектонског факултета накратко блокирали Булевар краља Александра. Студенти траже да се ублаже критеријуми за упис, преиспита њихово оптерећење и дефинишу услови уписа на мастер студије.

Школска 2009/10. година за студенте универзитета у Србији званично почиње данас, а академци београдских факултета поново прете протестима, тражећи да се ублаже критеријуми за упис, да се преиспита њихово оптерећење, као и да се дефинишу услови уписа на мастер студије.

Студенти траже да се бодови за упис године сабирају са свих година студија и да се онима који су "очистили" све доташње семестре, омогући да пређу на буџет, рекла је Танјугу студент проректор Унвиерзитета у Београду (УБ) Соња Нектаријевић.

Академци сматрају да је реформа неадекватно спроведена, да је оптерећење академаца превелико и да су ретки факултети који су своје програме прилагодили новим правилима, већ су их само "препаковали", рекла је Нектаријевић и најавила да ће студенти имати састанак са представницима Министарства просвете крајем ове седмице.

Према предлогу академаца, који треба да одобри Министарство просвете, студент може да задржи статус буџетског студента, односно може наставити студије у статусу студента који се финансира из буџета, ако је у школској 2007/2008. остварио најмање 42 бода.

Затим, ако је током 2008/2009. године студент остварио најмање 48 бодова, односно ако је у школској 2009/2010. години остварио најмање 54 бода.

То уствари значи да је за упис у другу годину потребно је 48 бодова, за упис у трећу годину, уместо 48 поена из текуће године треба најмање 90, али са прве и друге године. За упис у четврту годину, уместо 48 поена из текуће године треба најмање 127, али са прве, друге и треће године, објаснила је она.

Један од захтева је да се самофинансирајућим студентима који су у текућој години сакупили 60 бодова, омогући прелазак на буџет, затим да се формирају комисије које ће проверити да ли факултети спроводе рационализацију наставног плана и програма.

Протест студената архитектуре

Група студената београдског Архитектонског факултета који желе да упишу мастер студије блокирала је накратко данас поподне саобраћај у Булевару краља Александра, а потом ушла у зграду факултета.

Како је Танјугу изјавио председник Студентског парламента факултета Игор Мишковић, академци који су завршили трећу годину архитектуре незадовољни су што још нису познате квоте за мастер студије, нити колико њих ће држава моћи да финансира.

"При том, факултет је већ понудио уговор и одредио да платимо прву рату од 40.000 динара, од укупних 240.000 динара, иако се још не зна ко ће од нас бити на буџету", рекао је Мишковић, додајући да су блокирали наставу и да ће остати на факултету док се не испуне њихови захтеви.

Декан Архитектонског факултета Владимир Мако у изјави Танјугу демантовао је да је обустављена настава на факултету и нагласио да је упис за мастер студије завршен.

"Одбијањем да са факултетом потпишу уговор, заправо су престали да буду студенти нашег факутлета, јер су завршили трећу годину додипломских студија, чиме им је престао статус академаца", рекао је декан Мако.

Мако је нагласио да их је тренутно у амфитеатру факултета јако мало и рекао да никако неће моћи да остану у згради и током ноћи.

"Уосталом, оног тренутка када држава уплати факултету износ намењен за финансирање мастера о трошку буџета, ми ћемо им вратити новац од уписа", рекао је декан и нагласио је тренутно шесторо студената уписано на мастер и да је за њих настава започела пре четири седмице.

Декан је објаснио да су такав, типски уговор потписали сви студенти прве, друге и треће године и да се тај документ тиче услова студирања, прихватања Статута факутлета, Пословника о дисциплинској одговорности студената...

Проблеме са уписом на дипломске студије имају и студенти Факултета ликовних уметности Универзитета уметности, али је управа факултета одлучила да помогне, одлуком да студенти прве године мастера, који испуњавају услове студирања, добију статус студента на буџету Републике Србије.

То је неопходно ради остваривања њихових права на студентске домове, стипендије, кредите и здравствену заштиту, што им омогућава нормално похађање наставе, саопштио је тај факултет.

У саопштењу се наводи да се ишчекује хитан одговор Министарства просвете о статусу дипломских уметничких студија у целини и додаје да ће декан Факултета ликовних уметности Слободан Роксандић поднети оставку ако ускоро не стигне објашњење из Министарства везано за финансирање мастера.

Министар просвете Жарко Обрадовић рекао је да ће у понедељак, 5. октобра, бити познате квоте за упис на мастер студије о трошку државе и позвао факултете да финансирају школовање једног дела будућих мастера.

Квоте ће бити у складу са финансијским могућностима државе, рекао је Обрадовић и подсетио да су факултети још раније, када су дефинисана правила одузимања дела сопствених прихода ради њиховог сливања у буџет, обећали и изразили спремност да школују један део мастера о сопственом трошку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи