Данас "Шетња против насиља" у Београду

Коалиција младих против насиља позвала грађане да се придруже "Шетњи против насиља", због смрти француског држављанина Бриса Татона. Шетња почиње у 17 сати са платоа код Филозофског факултета у Београду. Тиме се показује слика праве европске и грађанске Србије, рекао у Јутарњем дневнику РТС-а министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић.

Због смрти француског држављанина Бриса Татона, у организацији неколико невладиних организација и омладина политичких странака, данас ће бити одржана "Шетња против насиља", која ће почети са платоа испред Филозофског факултета.

Коалиција младих против насиља саопштила је да је, након поновних консултација са градским властима, траса "Шетње против насиља" поново измењена.

Поворка ће се кретати од платоа испред Филозофског факултета, Васином улицом ка Тргу Републике, преко Обилићевог и Косанчићевог венца и Париске улице до амбасаде Француске, након чега ће ићи до споменика захвалности Француској на Калемегдану.

Првобитна измена трасе, како су организатори шетње саопштили, била је због одржавања манифестације "Радост Европе" на Калемегдану.

Гостујући у Јутарњем дневнику Радио-телевизије Србије, министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић рекао је да се шетњом показује да Србија неће да толерише насиље и да се шетњом показује "слика праве европске и грађанске Србије".

Светозар Чиплић је потврдио да ће учествовати у шетњи и истакао да је добро што млади организују ту шетњу, јер су "млади учинили нешто ужасно што је унесрећило и породицу Француза, целу Француску, али и Београд".

Чиплић је истакао да се Србија суочава са постојањем насиља, као и свака држава у окружењу, подсетивши да је наша земља у транзицији, са проблемима који подразумевају социолошке и економске узроке и разлоге.

Министар је указао да је, на жалост, нарушена слика гостољубивог и безбедног Београда, коју о Србији свако има, али само у мери која показује да се догодило нешто трагично и да то није слика праве Србије.

Чињенице да је полиција ухапсила и привела све осумњичене, осим двојице, који се крију, да је тужилаштво све њих процесуирало и покренут поступак за забрану организација за које се сматра да су за насиље и против демократског поретка, говоре да је реч о ексцесу, оценио је Чиплић.

Министар за људска и мањинска права је истакао да су кључни државни органи Министарство правде, полиција, тужилаштво и судови и да Министарство за људска и мањинска права може да асистира сазнањима које има и у припреми законских текстова или измени закона.

Према Чиплићевим речима, све организације, које у демократском поретку желе да униште демократске вредности, су под истрагом.

Kоалиција младих против насиља је позвала Београђане да им се придруже у шетњи којом ће, како наводе, показати право лице Србије и изразити протест против све учесталијег насиља на улицама главног града.

Млади том акцијом желе да укажу да дешавања у последње две недеље не представљају праву слику Србије, као и да се насиље не може толерисати и игнорисати.

Организатори скупа и шетње поручили су "Образу " и покретима "1389" и "Наши" да нису добродошли.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи