Храст из Савинца броји последње дане

Вишевековни храст у селу Савинцу, који је на траси Коридора 11, биће исечен и наставиће да живи. Наиме, ресорно министарство је одлучило да дрво не сме да заустави радове на изградњи ауто-пута, али и да се његов калем пренесе на друго дрво које ће бити адекватно обележено.

Било је одређених назнака и пре два месеца из Министарства саобраћаја да неће бити измештања трасе и да рокови за изградњу треба да се испоштују. Те назнаке ових дана су уобличене у коначну одлуку да се храст исече и како објашњавају у Министасртву одлука је донета у складу са струком, а не са легендом.

У писаној изјави коју је министарка Зорана Михајловић наводи се да је прихваћена идеја стручњака из Петнице да се узме калем са савиначког храста и стави на друго дрво које ће бити засађено и адекватно обележено.

На тај начин ће, како се наводи, храст наставити да живи кроз неко друго дрво. Иначе, храст на Савинцу, своју дуговечност дугује, тврде стручњаци, управо месту на коме се налази јер је читав простор око њега богат подземним водама. Висок је четрдесетак метара а стабло је дебљине скоро десет метара.

Мештани кажу да храсту нико не прилази и да, од када су чули да ће бити посечен, не прилазе му ни радници са градилишта.

Како РТС незванично сазнаје од мештана, свега једна фирма се заинтересовала за сечу храста и за то затражила одређену суму новца. Тражено је и полицијско обезбеђење. Међутим од тог посла се одустало.

Шта је разлог отказивања посла, нисмо успели да сазнамо. Иначе најстарији храст у селу и околини мештани веома поштују. Он је за њих нека врста светиње и влада веровање да храст не треба сећи. Ко то учини, прати га лоша срећа, како се верује. Због одлуке да се храст посече мештани негодују.

"Турци га не посекоше, Азербејџанци као извођачи радова неће га сечи, изволите браћо Срби сеците га ви. Али ставите прст на чело шта ће се десити томе који упали моторну тестеру да сруши овај вишевековни храст", каже Милиша Николић, председник МЗ Савинац.

"Свим снагама би бранила, не би дала. Ја јесам муслиманске вероисповести али за мене је то светиња. А онај ко не уме да поштује своје, не уме ни туђе", каже Ћебира Маркељић, из села Шарани.

И ресорна министарка сматра да треба поштовати свако стабло и његову лепоту. Србија, међутијм, није толико богата земља да ужива у луксузу да мења трасе путева због једног дрвета.

Коридор 11 се гради по плану, а изградња саме деонице Љиг - Прељина одвија се онако како је пројектно-техничком документацијом и предвиђено", објаснила је министарка Михајловић.

Будући да је предложено решење о калемљењу ново, мештани Савинца још се нису о њему изјаснили.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво