Руси долазе у нововарошка села

Нововарошко село Радоиња, више је, по свему судећи, инересантно гостима из Русије, него домаћим туристима. Међу 200 кућа у селу, већ је и седам викендица које су изградили или граде Руси, а годишње их барем педесетак овде проведе одмор.

Прво је стигла једна породица, случано, за њом, вођена препорукама - друга, неки су одлучили да овде и остану, а за њима дошли пријатељи, па и фамилија. Тако колонија Руса у Радоињи, полако расте.

"Мој син живи овде са супругом и децом, зато сам и ја дошао да овде саградим кућу. И моја кћи ће доћи. Људи су дивни, клима фантастична", каже Петар Симонов из из Санкт Петербурга.

На нове комшије овде су се сви лако навикли.

"Они долазе, друже се, гледају како жене спремају зимницу, свако је добродошао", кажу Станика и Максим Мандић.

Није чудо што Радоиња привлачи људе из далека, живописно село у плодној долини између Златара и Торника има свега у изобиљу, али то је и дело људских руку.

Максим се бави пчеларством,  а каже да су купили и козе и овце, да производе здраву храну и гаје поврће.

Уз то, све је овде уредно и чисто, и готово да нема окућнице без цвећа.

Плодна земља и урођена тежња ка свему што је ново а напредно, увела их је у ред произвођача органске хране. Па се тако уз домаће, овде саде и шумске јагоде.

Клисура и меандри Увца селу дају посебну драж, и је све више оних који се упуте ка висовима или језеру.

Гости су задовољни и кажу да су ту пронашли тишину и мир.

Неуморни у пољима и на њивама, људи овде верују да је и туризам њихова велика шанса, јер имају шта да покажу и дају. А гости из далеких руских степа, па и они који су се овде настанили, дају им за право.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво