Читај ми!

Музеј Николе Тесле демантује оптужбе о сатанизму

Директор Музеја Никола Тесла Бранимир Јовановић рекао је да је дозволио групи уметника да уђе у музеј и направи неколико фотографија. Док СПЦ тврди да је реч о сатанистичком обреду, Јовановић истиче да су уметници одали поштовање научнику, медитирали и да је све било у границама пристојности. Фотографију догађаја из музеја, организација "Резонејт" објавила је још 14. априла.

Јовановић каже да се група уметника у музеју кратко задржала. Седели су са стране и понашали се врло пристојно, навео је Јовановић, преноси Танјуг.

"Апсолутно морам да кажем да водимо рачуна о томе да оно што се дешава у музеју буде са једним поштовањем према Николи Тесли и за сада нисмо имали проблема", рекао је Јовановић гостујући на телевизији Н1.

Претходно је Српска православна црква објавила фотографију из Музеја Николе Тесле за коју тврди да најбоље сведочи о разлозима за премештање урне са остацима чувеног научника.

Како је наведено у саопштењу СПЦ које је потписао митрополит загребачко-љубљански Порфирије, председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић изјавио је да је пресељење урне Николе Тесле тражила СПЦ и да је реч о иницијативи патријарха Иринеја због сатанистичких обреда у Музеју, "код многих је изазвала неверицу, а код неких и подсмех".

Иначе, фотографију је на Твитеру још 14. априла објавила организација "Резонејт", која је од 13. до 18. априла одржала фестивал у Београду. У опису фотографије наводи се да је у Музеју одржан интервју са једним од учесника фестивала Робертом Аики Обри Ловом, познатијим као Личенс.

Како се наводи на сајту "Резонејта", Личенс, који се види на фотографији, уметник је и мултиинструменталиста.

Организација "Резонејт" наводи да је циљ фестивала подстицање дебате о положају технологије у уметности и култури.

Директор Музеја Николе Тесле Бранимир Јовановић указује да сензационалистичка прича о сатанизму наноси штету Музеју, али и да, уколико постоји иницијатива за измештање урне, мора јавно да буде размотрена.

До сада, како је рекао, тај музеј нико није оптуживао за сатанизам и апсолутно није спорна фотографија коју је СПЦ објавила на свом сајту, јер је на њој поменута група уметника.

Не постоје оптужбе за сатанизам, изричит је Јовановић напомењући да је само реч о неспретној изјави председника Скупштине града Николе Никодијевића коју је он одмах повукао.

Према његовим речима, став Музеја је да, уколико иницијатива за измештање урне постоји, било да је покреће Скупштина Града Београда или СПЦ или Канцеларија председника, она мора да се размотри, и то јавно.

Јовановић је оценио да је идеја о формирању комисије добра.

"Музеј ће апсолутно помоћи у усмеравању процеса на прави начин. Треба заузети прави став и важно је постићи договор. Ако треба урна да иде, онда хајде да видимо где и из којих разлога", рекао је Јовановић.

Нагласио је и да сензационистичка прича о сатанизму наноси штету Музеју. "Нама је потребан позитиван, а не негативан публицитет", додао је Јовановић.

Напоменуо је и да иницијатива да се урна измести из Музеја није нова, јер потиче још из 2001. односно 2002. године.

"Од тада траје и има различите димензије и варијанте", закључује Јовановић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи