Читај ми!

Од данас без аналогног сигнала

У подне је у историју отишло аналогно емитовање телевизијског сигнала. На Копаонику су укључени преостали предајници и процес дигитализације у Србији је тиме завршен. Телевизијски сигнал ће убудуће увек бити кристално чист.

Србија је од данас у потпуности дигитализована, 97,8 одсто становништва покривено је дигиталним сигналом, а аналогни сигнал данас иде у историју, рекао је министар трговине и телекомуникација Расим Љајић.

"Као што сте видели, угасили смо аналогни сигнал овде на Копаонику, а биће истовремено угашен и са емисионих станица на Јастрепцу, Бесној кобили, Церу и Маљену", рекао је Љајић новинарима на Копаонику, преноси Танјуг.

Љајић је истакао да је завршено оно што је започето још пре 10 година, подсећајући да је први експериментални дигитални сигнал пуштен 2005. године.

"Нажалост, о дигитализацији се до сада много више причало него што је рађено. Ми смо мање причали, а много више радили", рекао је Љајић.

Од данас ће, како је рекао, већина грађана Србије која прати телевизијски сигнал путем земаљске телевизије, односно кровне и собне антене, моћи да прати просечно по 15 канала.

"Негде је тај број и већи од тих 15 канала и тај сигнал ће примити потпуно бесплатно јер неће морати да плаћају било коме осим почетних трошкова у вези са набавком сет-топ боксова", истакао је Љајић.

Министар је навео да ће Влада објавити колико је коштао процес дигитализације у свакој од појединачних фаза јер, како каже, жеља је да се тај процес учини што је могуће транспарентнијим.

"Трудили смо се да уштедимо сваки динар, где је то било могуће", додао је Љајић.

Првобитна процена, како је навео, била је да ће цео процес коштати 100 милиона евра, да би се испоставило да ће тај износ бити знатно мањи, око 30 милиона евра, плус десет милиона донација од ЕУ.

Држава ће, како каже, од овог процеса приходовати близу 100 милиона евра.

Министар је указао и да ће након продаје дигиталне дивиденде, ослобођена фреквенција користити и за бржи развој интернета, али и бољу покривеност мобилном мрежом широм Србије.

Опрему која је уграђена, како је рекао, поседује свега шест држава у Европи и истакао да "на то можемо да будемо више него поносни".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво