Читај ми!

Макета авиона “миг21” у Крушевцу

Макета авиона “миг21” која је постављена као музејски експонат у Крушевцу један је од 50 ваздухоплова који су Министарство одбране и Војска Србије доделили локалним самоуправама, школама, аеро- клубовима и другим организацијама, саопштило је Министарство одбране.

Реч је о ваздухопловима којима је истекао век употребе и који се налазе у статусу "сувишан за потребе Министарства одбране и Војске Србије", наводи се у саопштењу Министарства одбране поводом написа у појединим медијима, преноси Танјуг.

"Указујемо и на чињеницу да су све одлуке надлежних организационих јединица Министарства одбране и Војске Србије да се један од сувишних авиона преведе у музејски експонат и додели граду Крушевцу на чување и коришћење, на захтев локалне самоуправе, доступне у Музеју Југословенског ратног ваздухопловства. Јавности се предочавају тек после смене претходног руководства и то на начин који наводном ексклузивношћу скреће пажњу са чињеница и праве истине о постављању макете авиона у Крушевцу", наводи се у саопштењу.

Локална самоуправа града Крушевца се још 2012. године, када је градоначелник био Братислав Гашић, обратила Министарству одбране захтевом за доделу расходованог авиона у циљу неговања традиција Војске Србије и поштовања жртава палих за слободу.

Разматрајући захтев локалне самоуправе града Крушевца и имајући у виду да постоји одређен број сувишних авиона "миг21" који су дуже времена у статусу продаје, надлежне организационе јединице Министарства одбране и Војске Србије донеле су одлуку да се један од сувишних авиона додели граду Крушевцу на чување и коришћење.

Решењем надлежног органа Министарства одбране дефинисано је да се авион "миг21" преведе у музејски експонат, што подразумева демонтирање мотора, унутрашњих агрегата и опреме, фарбање, означавање и додели Музеју Југословенског ратног ваздухопловства у складу са прописаном процедуром.

Овако припремљени експонат уговором је привремено додељен граду Крушевцу на чување и коришћење, али остаје у власништву Музеја ЈРВ.

Трошкове превођења расходованог авиона у музејски експонат, транспорта експоната до Крушевца и постављања авиона на постамент, у износу од око 1.200.000 динара, сносила је локална самоуправа града Крушевца, без ангажовања финансијских средстава Министарства одбране и Војске Србије.

Министарство одбране напомиње да Музеј ЈРВ има уговорну обавезу да периодично контролише стање експоната, а у случају да се установи да чувалац не поштује одредбе уговора о одржавању и заштити, експонат ће бити враћен у музеј о трошку града Крушевца.

Ове одредбе су важне због тога што су поједине локалне самоуправе, школе и друге организације добијале расходоване авиона на чување, али нису се адекватно односиле према додељеним средствима и она су постала запуштена и непримереног изгледа.

"Због тога је одлучено да се авион не додељује граду Крушевцу на чување трајно, већ привремено. Време трајања чувања биће све док корисник правилно одржава и обезбеђује додељено средство", наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи