Поново постављена спомен-плоча несталим новинарима на КиМ

На путу између Велике Хоче и манастира Зочиште данас су представници Удружења новинара Србије и њиховог огранка Друштва новинара Косова и Метохије по четврти пут поставили спомен плочу несталим и убијеним колегама.

Спомен плоча је постављена поред пута, на месту где су 1998. године нестала два новинара Радио Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перенић, о чијој се судбини ни данас ништа не зна.

На табли је, на српском и албанском језику, исписано "Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их."

Са места где је спомен обележје по четврти пут постављено, генерални секретар УНС-а Нино Брајовић рекао је да то новинарско удружење и данас тражи од надлежних тужилаштава да покрену истрагу и пронађу оне који су киднаповали све колеге новинаре како српске тако и албанске националности.

"Свима којима смета ова порука 'Тражимо их' и коју морамо четврти пут да постављамо на овом месту где су пре 17 година отети Ђуро Славуј и Ранко Перенић поручујемо 'Наћићемо их!", нагласио је Брајовић, а саопштио је УНС, преноси Танјуг.

Према речима Брајовића, они који су их киднаповали "су овде негде близу нас, али је рука правде далеко од њих зато што су они, чија је дужност да пронађу киднапере и да их казне или њихови јатаци или су неспособни или су застрашени или су корумпирани".

Председник ДН Косова и Метохије Будимир Ничић напоменуо је да је на постављање плоче несталим новинарима позвано више од 20 амбасадора на Косову као и представници ЕУЛЕКС-а и ОЕБС-а, али да се нико том позиву није одазвао.

Постављање плоче несталим новинарима надгледали су припадници КФОР-а и Косовске полиције. Плоча је рушена уназад три године, убрзо по постављању.

Косовска полиција и други надлежни до сада нису открили ко је и зашто рушио плочу на којој на српском и албанском језику пише "Овде су 21. августа 1998. годне нестали новинари. Тражимо их."

Пре постављања плоче несталим новинарима представници УНС-а и ДН КиМ срели су се са замеником председника општине Грачаница Љубинком Караџићем и председницом СО Грачаница Бранкицом Костић и обишли локацију у Грачаници на којој је та општина УНС-у доделила земљиште за изградњу Новинарског дома.

У Дому културе у Гораждевцу у послеподневним сатима биће отворена изложба фотографија Бранка Белића и представљена фото-монографија "Лица" у којој се преплићу познати ликови новинара, сликара, глумаца, политичара...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво