Уз праксу лакше до посла у текстилној индустрији

Млади немају довољно практичног знања, што представља велику преперку за запошљавање, упозоравају резулати истраживања. Покушај да се тај проблем реши био је и први Сајам каријере из области текстилне и одевне индустрије у Србији. На њему се окупило више десетина студената и послодаваца из Београда и унутрашњости.

На путу до запослења пракса је неопходна. Млади су свесни да без ње ни добре оцене, ни диплома у рукама нису довољне.

Професори истичу да је стручну наставу у појединим областима све теже организовати.

"Немамо могућност да их много упутимо у сам процес производње због ситуације у текстилној индустији. Фирме су најчешће јако затворене за сарадњу, а и врло је мало фирми које раде", каже Олга Стојанови из Високе струковне текстилне школе за дизајн, технологију и менаџмент.

Први Сајам каријере Кластера модне и одевне индустрије Србије прилика је за студенте треће и четврте године да добију стручну праксу, а по завршетку студија и посао у некој од 16 текстилних фирми из овог удружења. Многима је то био први сусрет с могућим послодавцем.

"Деца су стварно отворена, не желе само да раде оно што су они студирали него су отворени и за мало више сектора, што нама, наравно, као послодавцима много више и одговара" каже Маријана Бајић, послодавац у Београду, и додаје да ће три девојке бити позване на разговор о послу.

Иако је већина, према речима организатора, имала проблем у писању биографије, на разговор су дошли добро припремљени. Они који нису успели да добију праксу или посао сад, и даље су у игри за то.

"Кластер модне и одевне индустрије Србије је осмислио и направио једну базу података која ће бити доступна свим власницима фирми које су чланице Кластера ФАKТС следећих годину данае", каже Слађана Милојевић , директор Кластер модне и одевне индустрије Србије.

Док се систем образовања не прлиагоди потребама тржишта и не обезбеди довољно практичне наставе, и студенти и послодавци се надају да ће бити више оваквих скупова.

број коментара 0 пошаљи коментар